Groen op de werkplek werkplek heeft een positief effect op de creativiteit en concentratie. (Foto: IVN)
Groen op de werkplek werkplek heeft een positief effect op de creativiteit en concentratie. (Foto: IVN)

Natuur als middel tegen toenemend aantal burn-outs

ALMERE - Steeds meer Nederlanders kampen met een burn-out of zitten er tegenaan. De coronacrisis heeft deze situatie alleen maar verergerd. Natuur kan helpen stress te verminderen, stelt IVN Natuureducatie.

"Natuur kan een belangrijke rol spelen bij de aandacht voor het mentale welzijn van werknemers. Het zou een vaste plek moeten krijgen in de werkdag, want natuur verlaagt het stressniveau en dat lijkt nu meer nodig dan ooit," aldus Iris Haverkort, expert Natuur en Gezondheid van IVN. 

Natuur zorgt er bovendien voor dat mensen zich fitter en vrolijker voelen. Ook heeft het positief effect op de creativiteit en concentratie. "De Nederlandse werkcultuur nodigt niet uit om tijdens werktijd naar buiten te gaan en tegelijkertijd bevatten de werkplekken amper natuurlijke elementen. En dat terwijl natuur zoveel voor je doet, weten we uit onderzoek. Zowel werk als gezondheid krijgen dus een positieve boost door een ommetje te maken in het park of door op de werkplek wat planten neer te zetten. Het zijn kleine dingen die een groot verschil kunnen maken."