Er zou heimelijk onderzoek hebben plaatsgevonden in moskeeën. (Foto: Fred Rotgans)
Er zou heimelijk onderzoek hebben plaatsgevonden in moskeeën. (Foto: Fred Rotgans) Almere DEZE WEEK

Bijleveld zet onderzoek extremisme stop

Politiek

ALMERE – Burgemeester Ank Bijleveld gaat het onderzoek naar (moslim)extremisme stopzetten. Na een publicatie in de krant NRC voelt zij geen draagvlak meer voor het onderzoek. Ze wil met de raad in gesprek over de manier waarop wel onderzoek kan worden gedaan naar extremisme.

Door Marcel Beijer

Het NRC publiceerde oktober vorig jaar een artikel waarin werd gesteld dat tien gemeenten, waaronder Almere, al jarenlang undercover onderzoek doen in moskeeën. De gemeente bevestigde later dat het bureau NTA in augustus een onderzoek was gestart naar extremisme in de stad, maar dat die zich niet specifiek op moskeeën richtte en dat het niet heimelijk gebeurde. Bovendien richtte het onderzoek zich niet louter op moskeeën, er werd ook gekeken naar links-, rechts-, islamitisch-, en milieu-extremisme. Bij moslims in Almere was er onrust ontstaan. Ze vreesden dat het bureau NTA binnen hun gemeenschap had gespioneerd.

Vertrouwensbreuk

Donderdag tijdens de Politieke Markt liet Bijleveld weten dat er nooit heimelijk onderzoek is gedaan, “Het is jammer dat het artikel in het NRC voor een vertrouwensbreuk heeft geleid. Ik wil dan ook graag bij de moskeebesturen langs gaan om kennis te maken.”
De publicatie van het NRC geeft echter wel genoeg aanleiding om het onderzoek stop te zetten, zo zei Bijleveld. Ze wil met de raad in gesprek op welke manier zicht kan worden gekregen over de mate van extremisme in de stad. Dat zal dan niet in samenwerking zijn met bureau NTA. “Door de framing die is ontstaan lijkt me dat niet kansrijk.”