Rechtbank: burgemeester sloot stichtingspand terecht

ALMERE – Oud-burgemeester Franc Weerwind is terecht tot de beslissing gekomen om in december het pand van de stichting Handen Ineen te sluiten voor drie maanden. Dat bepaalde de Utrechtste bestuursrechter.

De burgemeester sloot het pand op bedrijventerrein De Steiger op 21 december vanwege een 'ernstig geweldsincident' dat eind oktober had plaatsgevonden. Bij de politie leefde het vermoeden dat het pand ook als clubhuis voor motorbende No Surrender werd gebruikt. De stichting weersprak dat vermoeden tegenover de rechter. Volgens hen ging het om privé-feestjes waar ook leden van de motorclub kwamen opdagen. Ook het ‘ernstig geweldsincident’ zou overtrokken zijn. Het zou tot wat duw- en trekwerk zijn beperkt.

Politierapport

De rechter stelt nu dat de burgemeester in december terecht heeft gehandeld op basis van een vertrouwelijk politierapport waaruit bleek dat het om ernstige verstoring van de openbare orde door het geweldsincident op 30 oktober 2021 en het faciliteren van No Surrender’ ging. De vrees bestond dat de incidenten zich zouden herhalen.