De Hypotheker verwacht rem op stijging hypotheekrente

ALMERE - Hoewel de hypotheekrente in de afgelopen weken sterk is gestegen en vrijwel alle hypotheekverstrekkers hun tarieven hebben verhoogd, liggen de hypotheekrentes nog steeds op een historisch laag niveau. De Hypotheker verwacht dat een verdere stijging geremd zal worden door de hevige concurrentie op de hypotheekmarkt en de huidige ontwikkelingen in Oekraïne. 

Hierdoor zal de hypotheekrente op een laag niveau blijven. Mede vanwege deze aanhoudend lage rente is de verwachting dat de huizenprijzen in het komende jaar nog zullen stijgen, al zal dit minder fors uitpakken dan in 2021. Volgens De Hypotheker heeft de recente rentestijging belangrijk bijgedragen aan een flinke toename van het aantal hypotheekaanvragen in januari en februari (+47 procent) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

 “Vanwege de lage hypotheekrentes houden we rekening met een verdere stijging van de huizenprijzen, hoewel de gemiddelde prijsstijging minder groot zal zijn dan vorig jaar. De lage hypotheekrente zit namelijk verwerkt in de huizenprijzen; het effect hiervan zal geleidelijk uitdoven en dat kan zorgen voor een afkoeling van de woningmarkt. De huidige rentestijgingen brengt dit proces mogelijk in een stroomversnelling”, zegt Henk van de Kolk, franchisenemer van De Hypotheker in Almere.