Groener

Ik erger mij mateloos aan het massaal kappen van bomen. Wethouder Hilde van Garderen (VVD) denkt daar heel anders over. Zij stelt vaak dat de bomen gevaarlijk of ziek zijn en daarom moeten worden gekapt. Ook de bomen langs de Westerdreef worden nu gesloopt, ondanks alle protesten en een petitie hier tegen. Ik wordt heel verdrietig van die stapels boomstammen in wijken en parken, meestal gezonde bomen. De stammen hebben een doorsnee tot wel 40 cm doorsnede, wat gebeurt er mee ? Gaat het naar het Haardhoutmannetje, of de biomassa centrale? Alle in vele jaren opgeslagen Co2 komt dan weer snel terug in de atmosfeer. De gemeente Almere draagt daardoor indirect bij aan de klimaatverandering. Almere noemt zich een groene gemeente en zegt voor biodiversiteit te zijn. Helaas is de werkelijkheid anders. De gemeente maakt zich vooral druk over de Floriade. Er zijn miljoenen in gestoken, en waar wederom tienduizenden bomen voor zijn gekapt. Ik merk dat er maar twee partijen in Almere zijn die zich daar ook druk over maken, De partij van de dieren, en de SP. Ik hoop dat de mensen daar met de komende gemeenteraadverkiezingen rekening mee zullen houden.

Gert van den Berg

Speeltuinenbezuiniging

Ik vroeg me af waarom geen van de partijen bezig is met de speeltuinenbezuiniging terug te draaien. Blijkbaar vinden de partijen het wel prima. Waarom is dat? Alle speeltoestellen die afgekeurd worden, worden niet langer vervangen is in september 2021 besloten en er is toen wel even aandacht voor geweest vanuit lokale media, maar nu is het weer stil. Juist nu iedereen zijn partijprogramma heeft gemaakt had ik verwacht dat er wel 1 of 2 partijen dit zouden oppakken. 

We wonen in een van de wijken waar de speeltuin is verwijderd en het gevolg voor mijn kind en alle kinderen hier, uit de 5 straten om de speeltuin heen is groot. Ze zijn nu genoodzaakt om op straat te spelen tussen al het verkeer of naar het grote schoolplein een groot stuk verderop te gaan. Dat laatste deed mijn zoon eerst, maar daar trekt ieder kind nu heen en er wordt veel gepest, gejat en ruzie gemaakt. Na een jas en een dure lievelingsbal armer (beroofd door een groter kind) heb ik besloten dat ik liever wil dat hij tussen de auto's speelt dan daar en als hij daar dan perse wil voetballen, dan maar met een goedkope bal en zonder dure spullen mee uit angst dat er weer beroofd wordt.

Annemei Pattje

Oekraïense oorlogsvluchtelingen

Mensen hoeven niet op de grond te slapen. Deze opmerking vanuit de PvdA vind ik groots en gelijktijdig ontroerend. Als dit je ‘In stelling’ en uitgangspunt is dan is ‘de toon gezet’. Het initiatief om extra opvang te vragen voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen is bewonderenswaardig. De ingediende motie door de PvdA op dit punt wordt breed gedragen. Dit geeft tevens de eensgezindheid aan binnen de Almeerse Politiek als het gaat om medemenselijkheid. Iedere Partij had deze motie kunnen indienen, maar de PvdA nam het initiatief waarvoor dank! Robert Mienstra geeft, in ADW 9/2 een volledig inzicht in deze motie. Hij schrijft: “De motie roept op om in samenspraak met het COA een of meer geschikte plekken in te richten voor de noodopvang van vluchtelingen en gezien de urgentie ervoor te zorgen dat de locatie(s) uiterlijk eind maart geschikt zijn voor noodopvang. ‘Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) heeft een dringend tekort heeft aan opvangcapaciteit, maar de Nederlandse overheid en de Europese Unie pleiten altijd voor opvang van vluchtelingen in de regio.”
Mooi initiatief van de Partij van de Arbeid in Almere. De brede steun door de andere Politieke Partijen hiervoor geeft aan dat er een grote mate van saamhorigheid in Almere is. Je laat mensen niet op de grond slapen aldus de PvdA.

Jo Bosma

Parkeren in Almere...

Het is begin maart als ik mij met de auto richting Flevoziekenhuis begeef. Er staat mij een klein onderzoek te wachten waarvan ik niet weet hoelang het bezoek gaat duren.
Ik draai Hennepveld, de grote parkeerplaats naast het ziekenhuis, op en automatisch wil ik de knop van de slagboom indrukken. Mis. De slagbomen zijn weg en sinds enige tijd wordt de parkeerplaats gecontroleerd door, speciaal uitgerust, langsrijdende auto's. Hm. Parkeren is sowieso duur maar het is helemaal 'not done' om langer te reserveren dan nodig is, toch? Maar... hoelang gaat het duren? Waarom zijn in godsnaam de slagbomen verwijderd? Aldus stond ik voor een dilemma. Te kort inchecken met de kans op een prent of te veel betalen in de wetenschap dat ik de gemeentekas spek. Zo'n keuze is niet fijn als je voor de deur van een ziekenhuis staat. En stel je voor dat je voor iets ernstigs naar binnen moet? Dan wil je niet ook nog eens last hebben van keuzestress. Dit is niet iets wat ik verwacht bij een plek als deze. Nee, ik wil in een gemeente wonen waarin ik mij veilig voel, die mij beschermd en die er voor de burger is. Almere, wees lief voor uw eigen burgers en neem verantwoordelijkheid. Los dit op a.u.b.

Hilbert Steensma

Democratie

Juist nu de dreven getooid zijn met posters van de partijen, realiseer ik me hoe onzichtbaar de gemeenteraad de afgelopen jaren is geworden. De lokale politiek lijkt een gezelschapsspel voor een klein groepje intimi. Amateurtoneel, vaak van een bedenkelijk niveau. Met de Floriade zwommen de meeste raadsleden in de fuik van het geldverslindende evenement. En toen ze doorhadden dat ze een blanco cheque hadden getekend, was het te laat. De gewone Almeerder heeft het nakijken, want een referendum wordt door de gemeenteraad nog altijd tegengehouden. Ik ga stemmen volgende week, want onze stad zal bestuurd moeten worden en haar bestuur zo goed mogelijk gecontroleerd. Mijn stem zal gaan naar de (democratische!) partij die me in de resterende dagen weet te overtuigen van haar ambities om de klimaatcrisis lokaal aan te pakken; naar de partij die stopt met navelstaren en laat zien te willen leren van successen in andere Europese steden; de partij die grondig onderzoek wil doen naar het Floriade-fiasco en de verantwoordelijken hiervoor ter verantwoording roept. Wie me uiteindelijk overtuigt? Ik heb werkelijk geen idee, maar een ‘feest van de democratie’ zal het volgende week niet worden in het stemlokaal. Eerder een treurspel.

Arjan Dokman, Verzetswijk