Ethan Olive heeft grote ambities. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)
Ethan Olive heeft grote ambities. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck) lettinck

8-jarig BMX-talent Ethan Olive

'Een pumptrack in Almere zou super zijn'

Door Henk Mathlener

ALMERE - Een pumptrack in zijn stad. Dat is de grootste wens van het 8-jarige Almeerse BMX-talent Ethan Olive. Natuurlijk zou een Super Cross Track in de toekomst het allermooiste zijn, maar nu kan hij prima leven met een pumptrackbaan.

Een pumptrack is een circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Een soort combinatie tussen een BMX-baan en een skatepark. De Almeerse Ethan Olive is vanaf zijn vierde levensjaar al bezig met de BMX-sport. Hij ging een keertje kijken bij een wedstrijd en dat vond hij prachtig. Vervolgens ging hij met zijn loopfiets aan de slag op de pumptrack in Papendal en werd daarna lid van de club in Baarn. Ethan: “Ik vond het echt superleuk. Mijn vader deed ook al aan deze sport."

Jelle van Gorkom

Door de vriendschap met Jelle van Gorkom kwam alles in een stroomversnelling. De zilveren medaillewinnaar van de Olympische Spelen lag vier jaar geleden enige tijd in coma na een zware val bij een training op de baan in Arnhem. Hij hield daar een hersenletsel aan over. Van Gorkom moest stoppen met zijn geliefde sport om vervolgens een gesponsord BMX-team op te richten. Middels dit team wil hij aandacht vragen voor mensen met NAH, een niet aangeboren hersenafwijking. Daarnaast wil hij met allerlei acties als een film, boek en het geven van clinics geld genereren voor zijn Foundation. Het team genaamd JVG#37 bestaat uit Achterhoekse en Twentse talenten en natuurlijk de Almeerder Ethan Olive. 

Beter worden

“Ethan is zesde in zijn klasse", vertelt de vader van Van Gorkom. Hij kan dus wel een beetje fietsen”. En dat wil Ethan natuurlijk wel graag zo houden en eigenlijk alleen nog maar beter worden. Daarom moet er veel getraind worden op de baan. Sinds kort traint hij daarvoor twee keer in de week bij Van Straten Fysio in Laren. Hier is hij op de apparaten druk bezig met fietsen, springen, sterker worden, balans vinden en houden. In deze praktijk heeft hij de Olympische skiër Maarten Meiners ontmoet en sinds die tijd draagt Ethan vaak een kaasmuts tijdens trainingen, omdat Maarten dat als handelsmerk heeft. “Ik vind het wel leuk bij de fysio, maar ook best wel zwaar. Maar deze week drukte ik wel 90 kilo”, zegt de jonge Almeerder.

Manchester

Naast fysio moet er natuurlijk getraind worden op de baan, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Voor trainingen en wedstrijden moet worden uitgeweken naar Roosendaal, Erp of Klazienaveen en afgelopen week was er zelfs een heus trainingskamp in het Engelse Manchester. Hier ging Ethan met zijn vader naar toe, die verder ook supporter, mecanicien en hulp is. Ethan: “We gingen drie dagen trainen in een overdekte hal. Ik moest om half 8 opstaan, daarna ontbijten en lopen naar het station. Toen met de trein naar de baan en ’s ochtends en s middags trainen. Het is wel heel fijn en belangrijk om veel te trainen, want op 9 en 10 april is de eerste TopCompetitie in Erp.”

WK

Ethan moet dit seizoen in de Top 16 eindigen in de 9-klasse om mee te mogen doen bij het WK in Frankrijk. En dat wil dit Almeerse talent heel graag, maar zijn ambities liggen hoger. "ik wil natuurlijk graag naar het WK. Maar eigenlijk ook een hoge plek halen in de finale van het NK. En natuurlijk zou het helemaal super zijn als ik een eigen sponsor krijg en dat er in Almere een nieuwe pumptrackbaan komt. Want zo’n baan is voor alle kinderen in Almere gewoon heel leuk en gezond.”