NPKA doet mee aan Piano Days Almere

BUITEN - Met drie concerten (om 14:00, 16:30 en 19:30 uur) op zaterdag 26 maart brengt Nieuw Podium Klassiek Almere een gevarieerd programma gewijd aan de geschiedenis van het instrument de piano. 

Tijdens de drie concerten in Cultuurhuis Almere Buiten worden drie eerdere generaties onder de aandacht gebracht: klavecimbel, de overgrootvader van de piano, samen met zijn grootvader de Mozart fortepiano, en de vader, de romantische piano. 

Om 14:00 uur is het programma “Parel van de barok” met de werken van J.S. Bach. Het publiek krijgt de kans om kennis te maken met twee prachtige kopieën van de klavecimbels uit de 18de eeuw. Ze worden speciaal naar het Cultuurhuis Almere Buiten gebracht om Bach’s Concerto voor twee klavecimbels en strijkorkest in C mineur (BWV 1060) uit te voeren. De beroemde dirigent Richard Egarr dirigeert het Ensemble Violini Capricciosi terwijl hij zelf de klavecimbel bespeelt – precies zoals het in de tijd van Bach werd gedaan. Ook staan er meerdere werken voor strijkers en klavecimbel op het programma. 

Dit instrument werd rond 1500 in Italië gemaakt en verspreidde zich snel naar Frankrijk, Duitsland, Vlaanderen en Groot-Brittannië. Klavecimbels waren eeuwenlang populair totdat ze werden overschaduwd door de piano. Maar de 20e eeuw bracht hernieuwde belangstelling voor klavecimbels, vooral na de Tweede Wereldoorlog. 

Meer informatie en tickets op: www.npka.nl