Directeur en curator Christine van Stralen:

'DDAMA wederom doodgezwegen'

ALMERE – “Het zoveelste bewijs van ontkenning van DDAMA”, dat is het gevoel bij Christine van Stralen, directeur van het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA), na de cultuurbijeenkomst ‘Maak het Mee!’ van het Cultuurfonds Almere, de gemeente Almere en DOCA. 

“Bij de ‘State of the art speech’ van Hilde van Garderen werden vorige week allerlei culturele initiatieven genoemd waar de wethouder heel trots op is. Ook noemde ze het museumpaviljoen op de Floriade, daarbij de suggestie wekkend dat dit het enige museum in Almere is dat ertoe doet. DDAMA werd voor de zoveelste keer doodgezwegen”, aldus een gefrustreerde Van Stralen. Het DDAMA bestaat inmiddels bijna zes jaar. “Wij draaien met 30 vrijwilligers al jaren ook met eigen geld op interessant kunstinhoudelijk niveau. Afgelopen december waren we op het NOS journaal met een unieke NFT-expositie die tot april te zien is.”

Van Garderen en het Cultuurfonds Almere waren volgens Van Stralen bij de start van het DDAMA heel enthousiast over het initiatief. “Vervolgens werden echter alle subsidieverzoeken afgewezen, ondanks allerlei aanvullingen. Wat wij toen niet wisten was dat de gemeente bezig inmiddels bezig was om eigen museumplannen door externe bureaus te laten ontwikkelen met als thema digital art, duidelijk geïnspireerd op DDAMA", stelt zij.

'Totaal gemeden'

De gemeente Almere laat in een reactie weten het DDAMA een interessant initiatief te vinden. “Maar het subsidieverzoek van de initiatiefneemster bood te weinig aanknopingspunten om een subsidie te rechtvaardigen, ook het Cultuurfonds Almere heeft haar subsidieverzoek afgewezen. Er is haar voorgesteld meer partners te zoeken op zakelijk gebied en inhoudelijke ondersteuning te vragen vanuit de culturele wereld”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Daarnaast is ook geen enkele sprake van concurrentie met betrekking tot het Kunstmuseum in oprichting, omdat het toekomstige museum juist de samenwerking opzoekt met allerlei culturele partners in Almere en Flevoland.” 

Van Stralen vindt het moeilijk om de vinger te leggen op de reden voor de afwijzing van haar subsidieverzoeken. “DDAMA was het eerste museum voor digitale kunst in ons land en had nu een spraakmakend museum voor Almere kunnen zijn. Maar DDAMA werd en wordt totaal gemeden”, reageert zij. “Voor de toekomst van Almere is het een eerste vereiste dat beoordelingen voor kunstsubsidies geschieden door absoluut onafhankelijke en deskundige commissies.”