(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Kanttekening: Op naar minder dan 30 procent stemmers

Algemeen

Tijdens de extra raadsvergadering op de Politieke Markt van afgelopen donderdag wilde Toon van Dijk van de PVV weten hoe het zat met de 4,5 miljoen extra lening voor de Floriade. Een vrij eenvoudige vraag.

Wethouder Julius Lindenbergh (VVD) gaf antwoord. Het werd een antwoord waar uw verslaggever helemaal niets van snapte. Na vijf minuten verzandde Lindenbergh in een college over solvabiliteit en liquiditeit. Bent u er nog lezer?
Ook Toon van Dijk keek de raadszaal in met een blik van ‘waar gaat het hier over?’ Alle raadsleden zaten aandachtig te luisteren naar de wethouder. Ze deden alsof het betoog van de wethouder glashelder was. Maar neem van mij aan… inwendig zaten ze te knikkebollen. Het kan niet anders dan dat de ‘uitleg’ van de wethouder ook hen boven de pet ging.
En niemand, niemand stak zijn hand op om de wethouder te vragen om het eens in simpele taal uit te leggen.
En die enkele Almeerders die de raadsvergadering online volgden? Die zaten allemaal al lang op de bank om Feijenoord, AZ en PSV te kijken. Biertje erbij, bakje borrelnootjes en genieten van de geluksgoal van Dessers, de spits van Feijenoord. En mark my words… die Almeerders loggen nu ook nooit meer in op de raadsvergadering.

Komt er ooit een tijd dat de kijker met de versnaperingen bij de hand op het puntje van zijn stoel een raadsvergadering kijkt? Als de raadsbijeenkomst van donderdagavond een voorbode is van de nieuwe raadsperiode, dan heeft die 61 procent niet-stemmers groot gelijk. Sterker nog, ik voorspel dat als we in de raad zo doorgaan als donderdagavond, het opkomstpercentage in 2026 onder de 30 procent zakt.

ROBERT MIENSTRA