Groene speldenregen valt in Almere

ALMDERE - Samen maken ze Utopia Eiland klaar voor Floriade Expo 2022, vaak zelfs buiten werktijden en onder de modder. Zo’n veertig vrijwilligers van stichting Weerwoud werken week in week uit met deze toewijding. Als dank voor hun inzet ontvingen ze op afgelopen vrijdag de Groene Speld uit handen van wethouder Jan Hoek.

Met deze uitreiking zet Almere een heel bijzondere groep in de spotlights. 'Deze vrijwilligers zijn de kracht achter de ontwikkeling van Utopia Eiland. Door voedsel te verbouwen in harmonie met de natuur zijn ze ware ambassadeurs voor ecosysteemherstel.' Utopia is straks onderdeel van de tuinbouwtentoonstelling en blijft ook daarna in deze vorm bestaan, als onderdeel van de nieuwe wijk Hortus en de natuurstructuren van Flevoland. 

Ontdekken en genieten

“Met het team van vrijwilligers leggen we de komende weken de laatste hand aan het eiland”, zegt Xavier San Giorgi, voorzitter van Stichting Weerwoud, ontwerper en curator van het eiland. “ Bezoekers van Floriade ontdekken hier straks drie landschappen met agroforestry, voedselbos en schoolplein. Daar doorheen slingert een ontdekkingsroute waarlangs je onderzoekt en leert over jouw relatie met de natuur."

Herstellende landbouw

Vrijwilligerswerk op Utopia Eiland betekent onder andere de aanplant, het beheren en oogsten van bomen, struiken en vaste planten. Veel soorten hiervan zijn eetbaar. Doordat deze planten zich gedurende meerdere jaren uit kunnen breiden, kunnen bodems herstellen en neemt de biodiversiteit toe. Herstellende landbouw dus.