(Archieffoto: Ruud van der Lubben)
(Archieffoto: Ruud van der Lubben) Ruud van der Lubben

15 gegadigden voor ‘Bouwen in de buurt’ in Kruidenwijk

ALMERE – Er hebben zich 15 gegadigden gemeld voor ‘bouwen in de buurt’ in Kruidenwijk. Dat is het maximum aantal dat mag meedoen. De initiatiefnemers zijn met name starters op de woningmarkt en doorstromers die op een gemeentelijk perceel hun woonidee willen realiseren. Ook is er een aantal wijkbewoners dat op hun eigen kavel een permanent huis wil bijbouwen met het oog op zorg.

Daarnaast zijn er bijzondere samenwerkingen ontstaan tussen wijkbewoners. Voor alle plannen zal de uitgebreide procedure (de Wabo) moeten worden doorlopen. Na inwerkingtreding van de Omgevingswet (naar verwachting op 1 januari 2023) zal dat een reguliere voorbereidingsprocedure zijn en is de vergunningstermijn acht weken. De vijftien initiatiefnemers onderzoeken momenteel samen met de gemeente de planologische en financiële haalbaarheid van hun plannen.

Draagvlak

'Bouwen in de buurt' in Kruidenwijk geeft ruimte aan een kleinschalige, fijnmazige en bottom up-woningbouw waarbij de wijkbewoners zelf aan zet zijn. Het is aan de wijkbewoners zelf om bouwplekken in hun eigen wijk te vinden waar zij voor zichzelf, hun familie of hun vrienden een huis willen (laten) bouwen en om daarvoor het draagvlak van de direct belanghebbenden – de buurt – te organiseren.

Toetsing

Vanwege de uitgebreide procedure worden de plannen ook getoetst op een goede ruimtelijke ordening dan wel – bij de invoering van de Omgevingswet – op een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Mochten er initiatiefnemers zijn die een bouwplan willen ontwikkelen in het groenblauwe raamwerk dan worden die, conform de Nota Kleur aan Groen, aan de gemeente voorgelegd.