Stemmen

Voor het eerst in mijn leven twijfelde ik of ik zou gaan stemmen. Tot in het stemhokje twijfelde ik welk hokje ik rood zou maken. Ik was niet de enige. Ik hoop dat de personen waartussen ik twijfelde samen aan de slag kunnen en een nieuw college in de spiegel kunnen laten kijken en de gemeenteraad aan zelfreflectie kunnen laten doen. De kiezer stemt met de voeten en geeft nieuwkomers het voordeel van de twijfel. Het is tijd voor een schoonmaak in Almere. Een opgave die het weggestemde college ook in haar programma had opgenomen onder noemers als bestuurlijke cultuur en Almere 2.0. Er zijn te veel dossiers die vastlopen in gemodder omdat het bestuur op basis van groene vinkjes en logo’s van adviseurs een positie in neemt en papieren waarheden presenteert. Een publicatie in de Volkskrant gaf ons Almeers probleem een mooie naam “netwerkcorruptie”. Dat wil niet zeggen dat de stakeholders corrupt zijn maar dat ze alleen een positie krijgen aan tafel als hun standpunten aanvaardbaar zijn, ze beïnvloedbare teamspelers zijn en aan tafel en vooral niet kritisch zijn. Als men ongewenste feiten presenteert of adviseert is dat in de regel slecht voor de eigen positie als politicus, ambtenaar, partner of voor de facturering indien men adviseur is. In het gemeentehuis verloopt alles politiek correct. Zo niet dan wordt je niet gehoord of slechts als spuit elf.

Jan de Jonge

(2)

Schok en ongeloof bij Almeerse B&W, politici, gemeenteraad en anderen over het uitzonderlijk lage stempercentage van 39,8%. Almere scoort in de laagste regionen, top drie. Staat de stad toch weer mooi op de kaart. En nee, natuurlijk nooit de schuld bij henzelf leggen. Maar wat verwacht men eigenlijk als er voor de bewoners nooit enige échte aandacht is, hoogstens het voor de bühne noodzakelijke. Miljoenen euro's verdwijnen in bodemloze putten terwijl bezuiniging op alle denkbare leefbaarheid in Almere al jaren onverminderd doordendert. Als verantwoordelijken binnen een gemeente bewoners in de steek laten en gemeenschapsgelden verkwanselen, dan krijg je dit. Dus niet klagen, maar jezelf een spiegel voorhouden en ambtenaren- en politieke cultuur en -structuur veranderen. Broodnodig.

Ad Vinken, Filmwijk (gestemd)

(3)

In Almere zijn het huidige college en de raad in de verkiezingen niet echt afgestraft. Daar was wel alle reden toe gelet op het geldverslindende Floriadegebeuren. Maar de points of no return waren al zo vele malen gepasseerd. En de meeste schapen van de raad liepen steeds braaf mee met de herdershonden van het college. Maar natuurlijk beslissen de kiezers. Dat is eigen aan onze democratie. Wel jammer dat maar 40% naar de stembus ging. De rest interesseert de plaatselijke politiek kennelijk niet. Omgekeerd ook? Klopt wel met wat ik denk over de inwoners van Almere. Een verzameling los zand met korrels, die hier moesten aarden, omdat ergens anders niks betaalbaars was. Kortom, ze waren liever elders, maar hadden daar niet genoeg poen voor. Ik ben een van die zanddeeltjes, misschien wel een stukje kwarts. Ik doe wel wat ik kan om hier iets te smeden. Stortte me in het vrijwilligerswerk. Wandelen, anderstaligen, bibliotheek, gewoon aardig proberen te zijn en ook stembureaulid. Dat laatste tegen een vergoeding, dat wel. Zal de hoogte ervan niet verklappen, maar rijd er komende tijd heel aardig auto van. Het deed me genoegen dat Zeewoldenaren (meer dan 50% opkomst) wel afrekenden met het college en daarmee met de coalitiepartijen. Het datacenter er niet moet komen. Ik werd daar blij van. Maar of het helpt? Wedden dat het er toch komt? Ik zet er een mooi flesje pils op.

Hans Marijt

(4)

Ik heb in de afgelopen 24 jaar dat ik campagne mag voeren met mijn partijgenoten, nog nooit zo’n ‘drive’ gezien om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen. Ook bij andere partijen was de inzetbaarheid groot. Mijn partij was niet de enige die het voor elkaar kreeg om het gelijke aantal stemmen te behouden. Een knap staaltje werk en inzet als je bedenkt, dat er maar 39.8 procent van de Almeerders heeft gestemd en dat er een aantal partijen bij zijn gekomen. Je mag dan van enorme winst spreken, als je bedenkt, dat je gelijk bent gebleven in het aantal zetels, terwijl er een toename was van 7 zetels over 4 nieuwe partijen en de opkomst extreem laag was. Er verandert veel in onze samenleving. Hopelijk blijven de Joods Christelijke Waarden en Normen bewaard, die inmiddels, gelukkig, door anderen ook worden gehanteerd. De spoeling wordt dunner en je zult constant actie moeten blijven voeren om nog mee te tellen. Ik denk dat de opkomst voor de nieuwe partijen groter was dan voor de traditionele partijen. Interessant om dit te onderzoeken. Ingaande voor een verdraagzame- en mooie periode voor onze Almeerders,

Jo Bosma 

Gymmen

Deze week stond in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen. Bij ons op de basisschool in Muziekwijk stond de week daardoor vooral in het teken van ‘het niet kunnen gymmen’. Een lange week, die al begon op 11 maart en duurde t/m 18 maart. Ruim een week dus, waarin er niet gegymd kon worden in de gymzaal naast buurtcentrum De Bazuin. Waarom? Omdat men er blijkbaar veel tijd voor nodig heeft om een gymzaal in te richten voor drie dagen stemmen en ook weer leeg te ruimen. Dat er daardoor door ruim 500 kinderen een dikke week niet gegymd kon worden, was blijkbaar van ondergeschikt belang. Mijn inziens weer een signaal dat men in Almere het onderwijs niet serieus neemt. Waarom zijn er drie dagen nodig om op te bouwen? Waarom na afloop nog 2 dagen om de boel weer op te ruimen? En waarom kan dit niet in de aangrenzende kleine zaal van De Bazuin? Maar het kan nog gekker. Op de grote dag van de verkiezingen was er ineens (’s nachts of ’s ochtends vroeg) nog een stembureau ingericht, in de Montessorischool, hemelsbreed 30 meter van het stembureau in de gymzaal. Blijkbaar verwachtte men  een invasie van stemgerechtigden die allemaal naar de Muziekwijk zouden komen.

Felix Wolswijk

Woningproductie

Het Seniorendispuut Almere, bestaande uit (gepensioneerde) deskundigen, besprak onlangs de Woonvisie en constateert dat er onaanvaardbare lange wachttijden en veel te hoge kosten zijn. We hebben een aantal suggesties voor een krachtige aanpak van het woningtekort geformuleerd. Zo achten wij het nodig dat er sturing plaatsvindt door het ministerie en dat er samenwerking gezocht wordt op lokaal niveau door de gemeente, woningcorporaties en ontwikkelaars. Daarnaast moeten de fracties in de gemeenteraad een stimulerende rol hebben; het aantal te bouwen woningen moet tot 2030 worden verhoogd naar 30.000 met tenminste 40% sociaal; De bouw moet plaatsvinden in grotere projecten van corporaties (250-300 per project) en kleine particuliere initiatieven in de vorm van zelfbouwcoöperaties verspreid over de stad. Ter aanvulling op de meer reguliere bouwstromen is het nodig om kleinere specifieke projecten te laten bouwen. Voor grotere bouwstromen is het zinvol om financieringsafspraken te maken met beleggers. Ook dient er een terughoudend grondkostenbeleid gevoerd te worden gericht op de haalbaarheid; bij lage grondkosten zijn afspraken over zelfbewoning nodig;

P.W. van Veen, seniorendispuut Almere

Studentenwoningen

In Almere DEZE WEEKk las ik dat diverse raadsleden/raadsfracties ontstemd waren toen ze erachter kwamen dat de door de projectontwikkelaar geplande sociale huurwoningen op locatie Wisselweg allemaal studentenwoningen zijn. Maar ze hadden het toch echt kunnen weten en in ieder geval vanaf oktober/november 2020, toen B&W hier een raadsbrief over aan de raad stuurde. Deze brief staat ook in de lijst van relevante documenten bij de gesprekswijzer. Afgaande op het artikel had ook de wethouder dit niet paraat. Misschien wil de D66-fractie haar hierover tippen? Nu vind ik zelf de hele locatie (bij een druk verkeersknooppunt) ongeschikt voor welke woningen dan ook en ben ik er ook zeker niet voor om het centrum de aanblik van Manhattan te geven. (Er is nog meer hoogdravend beton gepland in het centrum.) Ik zou zeggen: hou het bestemmingsplan gewoon zoals het is.

Ron Willard

Vluchtelingen

De gemeente is naarstig opzoek naar tijdelijke opvanglocaties. Ze vinden dat moeilijk. Er is voor een deel een simpele oplossing: het pas opgeleverde appartementengebouw op het Floriade terrein die het komende half jaar toch grotendeels leeg blijft staan, is daar best geschikt voor. Het heeft al veel voorzieningen. Daar kunnen toch mensen in opgevangen worden. Dat lijkt mij beter dan in een omgebouwde school of sporthal zonder privacy.

Olof Nieuwenburg, Muziekwijk

Verbaasd

Boven ons geplaatsten hebben weer een aantal woningbouwlocaties bedacht voor starters en andere groepen met een gunfactor. Heel nobel. Minstens twee van de beoogde locaties liggen in het groen. Waarom worden daar toch steeds aanslagen op gepleegd? Aan de Trekweg in het Buitenhout ligt de bouwlocatie naast en tussen de sportvelden in een groengebied. Enige jaren geleden is daar lang tegen geprotesteerd. Er waren helemaal geen extra sportvelden nodig vond menigeen. Het gemeentebestuur hield bij hoog en laag vol dat er een enorme behoefte was aan sportvelden. Nu wordt bedacht dat in plaats daarvan ook wel tijdelijke woningen kunnen komen. Voor 10 tot 15 jaar. Wordt nu voorgehouden.De geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van de Overheid wordt weer zwaar getest. Het is helemaal niet verbazingwekkend dat de opkomst bij de verkiezingen een historisch dieptepunt heeft gekend.

Feico Gerretsen

Verstandeloosheid

De scholen gaan weer beginnen met leerlingen aannemen en de scholen aantrekkelijk te maken. Ik wil de jongeren 1 ding meegeven: die tijd vergeet je nooit meer. Heerlijk op school rondbanjeren. Leuke dingen leren en ook nog kunnen socializen. Alleen de puberteit valt niet mee natuurlijk. Laatst zag ik een gelukkige scholier in de bus: geniet van je schooltijd, vertelde ik haar. Pas achteraf besef je vaak wat je had. Als je ergens midden in zit dan ben je net een kip zonder kop. Althans zo was ik vroeger op school. Knop op nul en leren maar wat in de boeken stond (Pssst geheim: niet afvragende of het wel allemaal klopt) Ja gebrekkig verstand noemen ze dat, hopelijk komt daar in de toekomst verandering in. En dan altijd nog de vraag; bestaat er een middel om verstand bij te brengen? Is er een vaccin tegen verstandeloosheid? Nee, je moet doen wat leuk is, je moet doen wat leuk is. Had ik dat nou maar eerder geweten, ik met m’n stomme verstand. Ik wens u allen een prettige voortzetting van uw levensreis.

Mandy Lucardie, De Hoven