Lichte daling WW-cijfers, meerderheid horecamedewerkers keert niet terug

ALMERE - De WW-uitkeringen in provincie Flevoland daalden het afgelopen jaar met meer dan een derde. In de horeca was deze afname zelfs nog groter. De werkgelegenheid in de horeca fluctueert sterk sinds het begin van de coronacrisis.

Bijna vier op de tien werknemers uit Flevoland die in het derde kwartaal van 2020 uit de horeca vertrokken en een jaar later werk hebben, werken opnieuw in de horeca. Meer dan de helft keerde dus niet terug en stapte onder andere over naar uitzendbureaus en de detailhandel.

Eind februari 2022 verstrekte UWV 5.302 WW-uitkeringen in de provincie Flevoland. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 2,9% (-157 uitkeringen). Landelijk is er ook een lichte afname van 2,8%. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Flevoland is 35,3%, oftewel 2.893 uitkeringen. Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-34,4%).

Horecamedewerkers

Ook in de horeca daalden de WW-uitkeringen het afgelopen jaar sterk, zelfs meer dan gemiddeld over alle sectoren. De werkgelegenheid in de horeca kent sinds het begin van de coronacrisis diepe dalen, maar ook hoge pieken. In sommige periodes verlieten veel werknemers de horeca, terwijl daarna juist veel mensen werden aangenomen. Van de werknemers uit Flevoland die in het derde kwartaal van 2020 uit de horeca vertrokken en een jaar later werk hebben, werkt 37% opnieuw in de horeca. Daarnaast stapten horecamedewerkers over naar uitzendbureaus en detailhandel (food en non-food). Uitzendbureaus namen veel personeel aan voor de test- en vaccinatielocaties van de GGD, waaronder vermoedelijk veel voormalig horecapersoneel. Degenen die de horeca (tijdelijk) verlieten, werken daarna gemiddeld meer uren en tegen een hoger uurloon dan voorheen