Luchtfoto grond centrum. (Foto: Bart Hofmeester / AeroCamera 1979, collectie Stadsarchief Almere)
Luchtfoto grond centrum. (Foto: Bart Hofmeester / AeroCamera 1979, collectie Stadsarchief Almere)

Erfgoedcafé met Brans Stassen over ontwikkeling stadscentrum

ALMERE - Ons stadscentrum is in korte tijd bedacht en gebouwd. Veertig jaar geleden was het nog leeg. Tijdens het digitale Erfgoedcafé op 31 maart vertelt stedenbouwkundige Brans Stassen over de ontwikkeling van het stadscentrum van Almere.

Elke Almeerder weet er nu wel zo ongeveer de weg naar het station, de markt, het stadhuis of het politiebureau. Maar het heeft niet veel gescheeld of dat had allemaal ergens anders gelegen. Aan de Schoutstraat geen politiebureau en op de Grote Markt vind je enkel terrasjes. Het ziekenhuis had zo in Muziekwijk kunnen liggen aan de Hoge Ring en zelfs het station is verplaatst. Waarom is het zo geworden als we het nu kennen?  

Brans Stassen was als stedenbouwkundige van begin af aan bij het ontwerp van Almere Stad betrokken. Hij vertelt op donderdag 31 maart over de geschiedenis van het stadscentrum. Hoe kwam het oorspronkelijke plan tot stand? En hoe kwamen vier bekende stedenbouwkundige bureaus in competitie met een plan voor de laatste open plekken in het gebied? Hoe kan stedenbouw ook wel eens een vorm van “knutselen” zijn?  

Het Erfgoedcafé vindt digitaal plaats op donderdag 31 maart van 19:30 tot 20:30 uur. Toegang is gratis. Aanmelden kan via archeologie@almere.nl, via het facebookevenement, maar belangstellenden kunnen ook direct naar de website www.gotomeet.me/erfgoedcafe gaan. De Erfgoedcafé’s worden opgenomen. Zet je camera uit als je niet in de opname wilt komen. Contactgegevens voor ondersteuning vind je op almere.nl/erfgoedhuis onder de kop Erfgoedcafé.