Het Alnovum (Archieffoto: Fred Rotgans)
Het Alnovum (Archieffoto: Fred Rotgans)

Vier locaties voor Oekraïnse vluchtelingen

Algemeen

ALMERE – De gemeente heeft vier locaties aangewezen waar bijna 400 Oekraïners kunnen worden ondergebracht die op de vlucht zijn voor de oorlog van de Russische president Poetin. Eén van de locaties in het leegstaande kantorenpand Het Alnovum.

Door Marcel Beijer

Het ministerie heeft iedere veiligheidsregio in ons land de opdracht gegeven op 1000 opvangplekken te realiseren. De meeste vluchtelingen (200) kunnen worden opgevangen in de zwarte toren van het leegstaande Alnovum aan de P.J. Oudstraat. Daarnaast worden lege panden benut aan de Louis Armstrongweg 100 (100 plaatsen), Kafra Housing aan de Televisieweg 1 (60) en het voormalige pand van het Meesterwerk aan de El Grecostraat 171 B (36) in Tussen de Vaarten. De locaties zullen stapsgewijs worden ingevuld.

Bewonersbrief

Omwonenden van de verschillende locaties ontvangen een bewonersbrief van de gemeente om hen te informeren dat er gestart wordt met het gereedmaken van de verschillende locaties voor opvang. In de brief staat een telefoonnummer en emailadres waar inwoners vragen kunnen stellen.

Hotels

De gemeente Almere is direct na de eerste geluiden van de inval van Rusland in Oekraïne een onderzoek gestart naar mogelijkheden om opvanglocaties te realiseren. Op dit moment worden 160 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in diverse hotels in de stad. Daar komen er dus bijna 400 bij. De nieuwe locaties worden momenteel klaargemaakt en heeft nu dus vier extra locaties die in ieder geval zes tot twaalf maanden kunnen worden gebruikt. Het is niet uitgesloten dat Almere nog meer vluchtelingen opvangt. Naast de vier aangewezen locaties wordt verder gezocht naar aanvullende locaties die geschikt zijn. Er wordt binnen elke veiligheidsregio gewerkt aan het realiseren van nog eens 1000 opvangplekken.

Alnovum

De komende dagen zullen worden gebruikt om de locaties geschikt te maken voor bewoning. Het gebruik van het Alnovum heeft tot gevolg dat de verkoopprocedure van het pand vertraging kan oplopen. Gepland was om medio mei te starten met de selectiefase met als doel het pand dit jaar te verkopen. Eventuele juridische en technische knelpunten die invloed kunnen hebben op het verkoopproces worden in kaart gebracht en zo nodig opgelost. De voorbereidingen voor de verkoop gaan ondertussen wel zo veel als mogelijk is door.

Kosten

Op dit moment kan de gemeente nog geen inschatting  maken van de hoogte van de kosten die de opvang van Oekraïense vluchtelingen met zich meebrengt. Enerzijds omdat er nog geen compleet beeld is (veel zaken worden nog uitgezocht/geregeld) en anderzijds omdat de duur van de opvang nog niet duidelijk is. Het Rijk heeft aangegeven dat gemeenten volledig gecompenseerd worden voor de extra kosten.