Alle vrijwilligers van het project GigaGieter kregen een Groene Speld. (Foto: Fred Rotgans)
Alle vrijwilligers van het project GigaGieter kregen een Groene Speld. (Foto: Fred Rotgans) Fred Rotgans

GigaGieter symbool voor ‘consuminderen’

Algemeen

ALMERE - De GigaGieter bij het Upcyclecentrum in Haven is zaterdag onthuld door wethouder duurzaamheid Jan Hoek. Het 11 meter hoge kunstwerk is volledig gemaakt van Almeers plastic afval. Het is ontworpen door de Almeerse kunstenaar Irma van Zijl en gerealiseerd door CitySenses, ontwerpers van circulaire kunst. Zij wonnen hiermee een ontwerpwedstrijd om de achterzijde van het Upcyclecentrum aantrekkelijker te maken en zichtbaar te maken waar het Upcyclecentrum voor staat. 

De GigaGieter werd met hulp van honderd vrijwilligers en financiering van het Rijk, Provincie Flevoland en gemeente Almere volledig circulair gebouwd. Het iconische kunstwerk staat symbool voor de enorme hoeveelheid plastic afval in onze wereld. Minder plastic is beter voor de natuur. Onder de tuit van de gieter zijn drie bomen geplant, om te laten zien dat we samen voor de natuur kunnen zorgen. Ook die bomen hebben een tweede leven gekregen en zijn hier herplant. Het staal van de GigaGieter komt uit het oude depot van het RijksMuseum. 

Plastic in Almere

We scheiden in Almere veel plastic verpakkingsafval, ongeveer 23 kilo per persoon per jaar. Van plastic afval worden in Almere weer nieuwe producten gemaakt voor de openbare ruimte, zoals bankjes of steigers en constructiemateriaal voor huizen. Verspilling kan worden tegengaan door materialen te hergebruiken als grondstof. Het Upcyclecentrum in Almere Haven laat zien hoe dat kan worden gedaan: op het recyclingperron, met de ondernemers die er zijn gevestigd en in het belevingscentrum.

Groene speld

 ”Ons kunstwerk wordt straks door de bezoekers van de Floriade Expo 2022 gezien en legt het verhaal uit van het Upcyclecentrum Almere Haven”, aldus de makers. De vrijwilligers van het project werden zaterdag uitgebreid in de bloemetjes gezet tijdens de officiële onthulling van de GigaGieter. Daarnaast kregen zij ook allemaal een Groene Speld voor hun inzet.

Wethouder Jan Hoek plantte een boompje van plastic afval. (Foto: Fred Rotgans)
(Foto: Fred Rotgans)