Sukkels

Altijd leuk, een column in de krant. Vooral in het “sufferdje” van de stad. Of moet ik zeggen een “sukkeltje”. Natuurlijk heeft Marcel Beijer met zijn observatie van de gemiddelde lezer (en zo ook de Almeerders) een vinger op de pijnlijke plek gelegd. Natuurlijk moeten de politieke partijen meer de wijk in. Zelfs het creëren wijkraden is een noodzaak om de gemiddelde burger, of eigenlijk alle burgers, te betrekken bij de bestemming van hun eigen plantsoentje. Natuurlijk zitten de politieke partijen in een ivoren toren, maar het goed of slecht luisteren naar de burger zit hem toch in de de staart. De SP heeft als enige zittende fractie in de gemeenteraad van Almere een zetel gewonnen. Schrijf daar maar over en vraag je af waarom de SP in jouw opinie er zo slecht van af komt.

John Cocu, SP Statenfractie Flevoland 

(2)

Marcel Beijer slaat de spijker op de kop in zijn column. Wellicht zit hier het antwoord in. Wethouders moeten in vier jaar presteren en ambtenaren zijn druk wethouders iets te laten besluiten wat daarna in de coalitie door de maalmolen gaat en daarna nog eens door de coalitie. In Amsterdam hebben ze het managen van planen geformaliseerd. Om een project op de agenda van een wethouder te krijgen moeten er ongeveer 23 groene vinkjes geplaatst worden door deskundigen, diensten, commissies, adviseurs. Met iedereen moet gedeald worden en iedereen moet kunnen scoren. Er bestaat weinig ruimte voor tegenspraak en anders denkenden. Zo ontstaat er netwerkcorruptie waarin geen tijd is voor andersdenkenden, dwarsdenkers, innovatie. Laat staan voor burgers. In het merendeel van de organisatie en projecten doe je pas mee als je geen bedreiging bent. Gevolg is dat wethouders voor de deskundigen van blunder naar blunder wandelen en zichzelf en hun team serieus nemen. De ambtelijke organisatie doet het in haar broek voor wanneer zij ontmaskerd worden of er iets aan hun blijft hangen. Het wordt tijd wat aan de inhoud te gaan doen. 

Jan de Jonge

(3)

Zojuist kreeg ik de Almere Deze Week in de bus met op de voorpagina het verslag van de dramatisch slechte opkomst. In het stukje van Marcel Beijer begint hij met Sukkels. Volgens mij heeft hij zijn oor juist wel voldoende bij de lezers gelegd. Maar ik kan mij voorstellen dat de mensen het allemaal een beetje zat worden. We kunnen regelmatig lezen dat de partijen weer lekker met elkaar over hoop liggen en men zich absoluut niet aan afspraken houdt. Een mooi voorbeeld is het verslag van Marcel en Robert Mienstra van de huidige verkiezingen. Ank Bijleveld meldde dat de opkomst slechts 33 procent was, echter men was vergeten de stemmen van maandag en dinsdag mee te tellen. Ik bedoel maar. Ank is niet voor niets uit Den Haag vertrokken. Trouwens, ik heb wel gestemd, want niet stemmen is inderdaad voor sukkels.

Wim Duijnker

(4)

Mooi inzicht dat Marcel Beijer geeft met zijn column ‘Sukkels’. Ik ben één van die sukkels die niet is gaan stemmen. Waarom? Omdat ik mijn frustratie over de (landelijke) politiek, de Floriade en gebrek aan inspraak liet winnen van mijn democratisch recht om te mógen stemmen. Inderdaad, we zien waar dat in Rusland toe kan leiden. Soms is het goed als iemand je wakker schudt. Omdat het niet leuk is om als ‘sukkel’ bekend te staan hoop ik dat u deze brief anoniem wilt publiceren.

N.N. (Naam bij redactie bekend)

(5)

Onder welke steen leeft Marcel Beijer? We leven al lang in een Poetin-cultuur. Wie van de bobo's in het gemeentehuis luistert er naar de Almeerders? In november 2021 een klacht ingediend per mail en telefoon, je krijgt eind december een mail 'sorry', we gaan er snel wat aan doen.' Nu maart 2022 en wat denk je? Nog niks aan gedaan. We krijgen een boete voor parkeren, proberen een mail te sturen naar de beste betreffende afdeling te mailen maar ging niet. Wil ik een parkeerwachter wat vragen, geeft hij geen antwoord op mijn vraag. En dan nu een burgemeester die van Defensie komt?. Krijgen we nu ook tanks in de stad, in plaats van een burgemeester die haar huis en tuin laat verbouwen van ons geld .Zo kan ik nog doorgaan. De Floriade, bijvoorbeeld. Marcel, slaap lekker verder onder je steen.

Ronald Balvert

(6)

De vlijmscherpe analyse van Marcel Beijer van ons Almeerse politieke bedrijf verdient een pluim. Ook wist hij kundig geen spaan heel te laten van het stemgedrag in onze stad. Als journalist heeft hij wel een bootje gemist door zich weinig onder ons gewone burgers te begeven en de kloof met de locale politiek iets te dichten. Geheel deel ik zijn mening dat de democratie op z’n einde loopt ten gevolge van de toenemende onbetrouwbaarheid der bewindslieden. Alleen dat de deur daardoor open gaat naar een Nederlandse Poetin is een tè rooskleurig geschetst toekomstscenario. Binnen niet al te lange tijd wordt namelijk de opkomst van een wereldleider verwacht. Hij zal zich vleiend ten tonele begeven en zorgen voor vrede in de meest complexe oorlogssituatie sinds tijden. Deze zogenaamde antichrist (zie Openbaring 13) ontpopt zich hierna als de gruwelijkste despootdictator aller tijden. Hierbij verbleken een Hitler of een Poetin. Aan u en mij om de juiste keuze te maken.

Wim van de Kar, Filmwijk

Politiek

Als de meeste mensen niet meer de moeite nemen om te stemmen dan is dat feitelijk het failliet van de plaatselijke democratie.  Het antwoord is simpel en voor de hand liggend. Raadslid, U bent gekozen door de weinige stemmers die nog de moeite namen hun burgerlijke plicht te vervullen. U als politicus moet eens goed in de spiegel kijken wie u werkelijk vertegenwoordigt. Als u eerlijk bent, dan komt u tot de slotsom dat u geen volksvertegenwoordiger bent. Zijn ambtenaren verkeerde mensen? Bent u een verkeerd persoon? Helemaal niet. Uzelf leidt aan gemakzucht, of beperkte mogelijkheden en dat drijft u in naar de plannen van ambtenaren. Veel plannen zijn overigens uitstekend doordacht en kunnen veel kritiek verdragen. Maar… kunt u een voorbeeld in herinnering brengen waaruit blijkt dat Almeerders meer invloed hadden dan de gemeentelijke ambtenaren? Nee, dat kunt u niet. Of… Ja, dat kunt u wel, nadat Almeerders hun gelijk hadden gehaald bij de rechter. Is dat wat u bedoelt met het betrekken van Almeerders bij besluitvorming?  Nee, wilt u echt meer mensen naar de stembus krijgen, dan zult u moeten begrijpen dat u volksvertegenwoordiger bent, en niet de spreekbuis van…

Gerard Weide

Verbazing

Er is verontwaardiging bij politici over de lage opkomst. Geen politicus die een spiegel voorhoudt. Bijna allemaal hebben ze geen idee wat er onder de bevolking leeft. De burger wordt alleen naar de mond gepraat als de verkiezingen er aan komen. Daarna gaan ze weer hun eigen gang. Met de Floriade zijn wij inmiddels ruim 75 miljoen euro verder en toch komen we nog miljoenen tekort. Het is makkelijk om geld uit te geven wat niet van jou is. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken wie straks de rekening betaalt. Voor het falen wordt corona natuurlijk met beide handen aangegrepen ik lees dat de kaartverkoop heel belangrijk is. Vervolgens lees je dat de opening show gratis is, bang dat er niemand komt, of zijn er veel kaarten weggeven die nauw betrokken zijn bij de Floriade? Je begint met een begroting van 10 miljoen en iedereen heeft de afgelopen 10 jaar (!) goedkeuring gegeven voor overschrijdingen en nog steeds denken politici dat het een winstgevend evenement wordt. Ik lach meewarig…. hadden wij maar zo’n eenmanspartij zoals in Zeewolde die weet wat er leeft, hij houdt in zijn eentje de bouw van een datacenter tegen.

Jan van Veen

Oekraïne

Het artikel over de familie Akulai uit Oekraïne maakte diepe indruk op mij. De familieleden werden, in een periode daarna, opgevangen door ‘Zending over Grenzen’’ en zetten zich nu in voor mensen in Oekraïne. “Het gezin staat op het punt om het ‘familiesponsorprogramma’ af te ronden, omdat zij zich inmiddels kunnen redden. Nu helpen zij op hun beurt een ander ‘Oekraïens gezin’, dat op de vlucht is”. Enkele weken geleden besloot Oleksandr Akulai om de mensen in Oekraïne hulp te gaan bieden. Een actie, die de moeite waard is om alsnog te lezen in dit artikel. Zending over Grenzen is een Internationale organisatie met een vestiging in Almere. “Ons doel is kansarme gezinnen, kinderen en ouderen in Oost Europa uit de armoede te helpen. Met hulp van sponsors, donateurs en vrijwilligers willen we mensen in nood laten merken dat ze er niet alleen voor staan.” Het sterke in dit artikel is dat Zending over Grenzen anderen inschakelen om hun doelen te bereiken. Zij willen samen met lokale medewerkers en kerken in de betreffende landen zoeken naar een manier van bestaan waarin zij niet langer afhankelijk zijn van hulp van buitenaf. Eén van hun veldlanden is Oekraïne.
Geweldig! De familie Akulai helpt nu zelf Oekraïense vluchtelingen. Oud Chinees gezegde: “Geef een mens een vis en hij eet één dag; leer een mens vissen en hij eet een leven lang’.

Jo Bosma