Een deel van de jongeren tijdens de repetities. (Foto: Getty Images)
Een deel van de jongeren tijdens de repetities. (Foto: Getty Images)

Verhaal van Almere door de ogen van jongeren

ALMERE – De Stichting Multiculturele Organisatie Almere (SMOA) heeft een theaterproject opgezet voor en door jongeren: 036 Jong Almere. Lokale jongeren delen in een voorstelling over Almere hun persoonlijke verhalen over de stad en hun plek daarin. De première is op zaterdag 2 april in De Glasbak.

“Door de ontwikkelingen in de samenleving die zijn ontstaan sinds de coronapandemie, hebben wij besloten een theatervoorstelling te initiëren voor en door jongeren. Door hun ogen gaan we op zoek naar hun identiteit”, vertelt SMOA-voorzitter Glen Leeuwin. "Almere is een jonge stad. Een groot deel van de inwoners is nog jong. Je zou er dood nog niet gevonden willen worden, zeggen buitenstaanders. Dat geldt niet voor de jeugd die er woont. Voor hen is Almere hun thuis, een veilige woonplaats."

Verbinding

In deze theatershow volgt het publiek het leven van enkele van deze jongeren. Op weg naar volwassenheid banen ze zich een weg door een verscheidenheid aan culturen en krijgen ze te maken met vooroordelen, discriminatie en werkeloosheid bijvoorbeeld. Dan doet Covid-19 zijn intrede. Lockdowns, mondkapjes, thuisstudie… Wat moeten ze ermee? Centraal staat de verbinding. Luisterend naar elkaar, elkaar begrijpend, elkaar de helpende hand toestekend komen ze tot de ontdekking dat Almere één grote, prachtige bloementuin is voor wie er open voor staat.

Superpower

Theatermakerij Marjan Oostrum MOT maakte een grappige en ontroerende voorstelling met dans, rap en poëzie door amateurs en aanstormende talenten, met medewerking van diverse professionals. Een doodnormale dag wordt een feest van kleurrijke figuren die in geen enkel hokje passen. In deze wonderlijke wereld komen zij erachter dat anders zijn helemaal geen straf is. Sterker nog: het is misschien wel een superpower.

Kaarten

De voorstelling is zaterdag 2 april om 18.00 uur in theater De Glasbak aan de Lierstraat 21. Zaal open vanaf 17.30 uur. Entree is 5 euro. Kaarten zijn te bestellen via smoa.nl.

(Foto: aangeleverd)