Bevers rukken op naar achtertuinen. (Foto: aangeleverd)
Bevers rukken op naar achtertuinen. (Foto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Landschapsbeheer Flevoland: bevers in achtertuin

ALMERE - Landschapsbeheer Flevoland volgt al sinds 2000 de populatie-ontwikkeling van de bevers in Flevoland. Waren er toen nog maar negen vrij levende dieren, nu zwemmen er zo’n 300 bevers rond in Flevoland. En ze rukken op naar de achtertuinen, meldt de organisatie in haar nieuwsbrief.

In tegenstelling tot veel andere gebieden in Nederland leveren de bevers in Flevoland tot nu toe relatief weinig problemen op. Veel ervan is te verklaren uit de opbouw van ons landschap: ruime opzet van de watergangen, veel bossen langs de hoofdvaarten, weinig stromend water, ondiep water aan de voet van dijken in combinatie met het ontbreken van bomen daar en een vrij strikte scheiding tussen natuur en agrarisch gebied.

Groeien

De populatie blijft groeien waardoor de concurrentie tussen de dieren toeneemt. Reden voor de bever om ook meer de marginale gebieden op te zoeken. Vestiging van bevers in de stad neemt de laatste vijf jaar dan ook toe en ook kleinere wateren worden meer benut.

Achtertuin

Landschapsbeheer Flevoland vindt het tijd om dit nieuwe gebruik van het landschap mee te nemen in het ontwerp, beheer maar ook in ons denken over de natuur. ‘Vooral dat laatste lijkt lastig voor veel mensen. Als je al jaren een tuintje grenzend aan het water hebt, moet je tegenwoordig rekening houden met de bever als bezoeker’ , meldt landschapsbeheer Flevoland in haar nieuwsbrief. ‘Het vraagt wellicht een iets andere inrichting van de tuin, zoals het omrasteren van de bomen aan de waterkant of om een boom die toch is om geknaagd niet meer te vervangen. Gelukkig bewegen veel bewoners mee met deze nieuwe gasten, maar er zijn er ook die vasthouden aan het idee dat de bever niet thuishoort in de stad. Landschapsbeheer Flevoland vindt dat een gepasseerd station: beter kan er energie gestoken worden om manieren te vinden die de overlast minimaliseren en het genot van bevers in de leefomgeving optimaliseren. Voorlichting zal de komende jaren nodig zijn om grondeigenaren mee te laten bewegen met de komst van de bever in hun achtertuin.’