De 'Buzz' heeft een zeer aaibaar imago (Foto: Martin Meiners)
De 'Buzz' heeft een zeer aaibaar imago (Foto: Martin Meiners) MARTIN MEINERS

De elektrische VW-bus is officieel

ALMERE - Het was uiteindelijk een soort ‘olifantsdracht’, maar na een hele serie ‘studiemodellen’ is het productiemodel van de elektrische Volkswagen bus dan eindelijk werkelijkheid. In 2011 zagen we al een eerste lekkermaker, in 2017 onthulden ze de Budd-e en vijf jaar geleden een studie met de naam ID.Buzz. Die naam is eraan blijven kleven nu de elektrische bestelwagen en personenbus dan eindelijk écht zijn onthuld.

Door Rob van Ginneken

Dit najaar staat hij bij de dealers. Technisch doen de Duitsers fluitend hun werk, want de ID.Buzz staat op eenzelfde zogenoemde MEB-onderkant als een roedel andere elektrische modellen van Volkswagen, Skoda, Seat, Cupra en Audi. Dit is een nieuw hoofdstuk van een lange historie. De ‘T2’ ontwikkelde zich van oer-bestelwagen tot cultcamper en natuurlijk de personenbusjes en bestelwagens zoals we die nu kennen. Sterker nog: dat oer-idee werd ooit door de Nederlander Pon geschetst en is nu 75 jaar oud. Met deze compleet nieuwe elektrische nazaat is hij klaar voor de moderne tijd. Vanzelfsprekend wederom in ‘ruimtewagen’ personen uitvoering en als bedrijfswagen. Even voorstellen: ze heten respectievelijk ID. Buzz en ID.Buzz Cargo. Aardig nieuws voor de liefhebbers is dat er geheel in overeenstemming met het avontuurlijke imago van de bus zeker ook een ID.California camper komt.

Aaibaar imago

De ‘Buzz’ heeft een zeer aaibaar imago. Vandaar het deels retro en deels moderne dashboard. Bij de eerste kennismaking merkten we dat hij zeker ook comfortabel is en voor ondernemers in de stad helemaal klaar voor het elektrische tijdperk. Het duurt niet lang meer voor veel steden hun centrum afsluiten voor bestellers met een benzine- of dieselmotor.
De laadmogelijkheden zien er mede door de geheel vlakke vloer prima uit. Even voor uw beeldvorming: qua afmetingen zit de 471 centimeter lange nieuweling precies tussen een Caddy en een Transporter in. Importeur Pon gaat zorgen voor ombouwmogelijkheden die alle mogelijk vakmensen bedienen. Bijvoorbeeld is er een mogelijkheid om binnenin lange objecten mee te nemen. De laadruimte meet 3,9 kubieke meter en er kunnen twee Europallets in.

Aangename rust

De gebruikers mogen rekenen op aangename rust in het interieur. Als gezegd is hij met vergelijkbare modules opgebouwd als diverse personenwagens van de Volkswagen Group en dat betekent (net als bij de oer-bus) dat de motor achterin onder de vloer ligt. Ondervloers vind je ook de grootst mogelijk Volkswagen-accu (77 kWh netto bruikbaar).
De aandrijving levert een pittige 201 pk. Zijn range zal daarmee ergens tussen de 350 en dik 400 kilometer liggen. In de stad zelfs meer. Goed om te weten: hij mag een aanhanger tot een ton trekken.
Vanaf mei is hij te bestellen en dan maakt Volkswagen natuurlijk ook prijzen bekend.

Een aangename rust in het interieus (Foto: Martin Meiners)