Straatkunstenaar Fanakapan aan het werk bij het stadhuis. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Straatkunstenaar Fanakapan aan het werk bij het stadhuis. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Straatkunstenaar Fanakapan creëert spin op stadhuis

Algemeen

ALMERE - De Londense straatkunstenaar Fanakapan creëert deze week een reusachtige spin op het stadhuis van Almere. De muurschildering is onderdeel van de Groene Loper Speurtocht in Almere Centrum.

Fanakapan is een beroemde straatkunstenaar uit London die bekend staat om zijn hyperrealistische beelden. Hij is een meester in de combinatie van schaduw en reflecterende highlights, waardoor zijn schilderingen van de muur af lijken te springen. Zijn favoriete heliumballonnen lijken zelfs zo echt dat mensen de muur moeten aanraken om te beseffen dat het een schildering betreft.   

“Naast dit soort kunstwerken in de openbare ruimte exposeer ik ook over de hele wereld”, vertelt hij. Zo is zijn werk momenteel ook te zien in de street art expositie Shapeshifters in Kunstlinie Almere. Speciaal voor de Groene Loper Speurtocht trotseert hij deze week de regen om een levensechte spin op de gevel van het Almeerse stadhuis te schilderen. “De weersomstandigheden zijn helaas niet echt ideaal”, zegt hij terwijl zijn handen warm blaast. “Maar vrijdag vlieg ik weer terug, dus voor die tijd moet het af zijn.”

Speurtocht over insecten

De speurtocht haakt aan bij de Floriade die volgende week de poorten opent. Gedurende de wereldexpo is ook in Almere Centrum van alles te beleven rondom het thema ‘Growing Green Cities’. In de Groene Loper Speurtocht kunnen bezoekers vanaf 13 april bijvoorbeeld meer leren over de insecten. In het winkelcentrum zijn tal van kriebelbeestjes verstopt, waaronder de spin. 

De speurtocht is vooral gericht op gezinnen met kinderen. De route is een initiatief van Stichting Stad & Natuur en de Ondernemersvereniging Stadcentrum Almere (OVSA), in samenwerking met Kunstlinie, waar momenteel ook een tentoonstelling met street art te zien is. Shapeshifters toont nog tot en met juli werk van de meest gerespecteerde straatkunstenaars, waaronder ook Fanakapan.

Bij de VVV Almere aan De Diagonaal is een flyer af te halen met de hele route van de Groene Loper Speurtocht, waarbij de spin van Fanakapan op nummer 3 staat. De flyer is ook digitaal te downloaden via www.almerecentrum.nl.