Irma van Zijl bij de GigaGieter die zij ontwierp en waarmee je ook heel leuk op de foto kunt. (Foto: aangeleverd)
Irma van Zijl bij de GigaGieter die zij ontwierp en waarmee je ook heel leuk op de foto kunt. (Foto: aangeleverd)

Kunstenaar Irma van Zijl trots op GigaGieter

Algemeen

ALMERE - Met trots kijkt de Almeerse kunstenares Irma van Zijl naar de GigaGieter die zij het afgelopen jaar ontwierp om de achterzijde van het Upcyclecentrum in Haven te verfraaien. In samenwerking met CitySenses won zij hiermee de aanbesteding vanuit het Citylab van de gemeente Almere en Stadsreiniging. Wie Almere Haven over de Steigerdreef binnenrijdt kan het reusachtige groene kunstwerk van verre zien staan.

Irma realiseerde zich dat vooral de Floriadebezoeker dit kunstwerk zal gaan aanschouwen. Mede door dit besef schoot haar creatieve brein meteen op hol: wereldtuinbouw expo, plastic, groen, natuur, upcycling. Toen viel haar oog op de groene plastic gieter in haar achtertuin, waarmee ze opgevangen regenwater geeft aan haar tuinplanten. “Een klein schakeltje in het grote ‘upcycleproces’ van ons ecosysteem”, vertelt Irma. “Door deze gieter gigantisch te maken wilde ik symboliseren dat iedere bewuste keuze van ieder individu telt, hoe klein deze ook lijkt.”

Groots effect

Alle afgedankte plastic voorwerpen vormen nu samen een kunstwerk in de vorm van een reusachtige plastic gieter. “Wanneer ieder individu bewustere keuzes maakt, zoals consuminderen en afval scheiden, zal dit uiteindelijk een groots effect op onze toekomst en die van onze kinderen hebben.”   

Trots en dankbaar

Vanwege de gigantische omvang van dit project heeft Irma voor de presentatie en projectrealisatie de hulp ingeroepen van kunstenaarscollectief Citysenses. Zij maakten er een community-art project van. Naast vele Almeerse vrijwilligers en bedrijven hebben ook Irma en haar gezin meegebouwd aan het kunstwerk. “Ik vond het bijzonder emotioneel om de verbinding te voelen met zoveel lieve en enthousiaste Almeerders die kwamen helpen. Het eindresultaat benadert heel goed mijn originele ontwerp en daar ben ik heel trots op en ontzettend dankbaar voor.”