Hilde van Garden (r) samen met  Fiona Williams uit het Canadese Niagara Falls. Haar moeder, Edith Mcleod, is de zus van de omgekomen Harry Farrington. (Foto: aangeleverd)
Hilde van Garden (r) samen met Fiona Williams uit het Canadese Niagara Falls. Haar moeder, Edith Mcleod, is de zus van de omgekomen Harry Farrington. (Foto: aangeleverd)

Wethouder Hilde van Garderen (VVD): ‘Borg herdenken en vieren van vrijheid’

Politiek

ÁLMERE – Wethouder Hilde van Garderen (VVD) wil het herdenken, en het vieren van de vrijheid meer verankeren in de Almeerse samenleving. “We worden met de oorlog in Oekraïne op de feiten gedrukt. Oorlog is nu zo dichtbij. Het is belangrijk dat we herdenken en vieren van de vrijheid borgen in de samenleving.” 

Door Robert Mienstra

“Het is belangrijk dat de jongere generatie in onze stad de verhalen blijft horen van de verschrikkingen in de Tweede Wereldoorlog”, zegt Van Garderen. “En als ze tijdens het Bevrijdingsfestival allemaal meezingen met de artiesten, dan moeten ze blijven weten waarom ze dan de vrijheid vieren.” 

Short Stirling

Almere herdenkt ieder jaar de oorlog op 4 mei en viert de vrijheid op 5 mei. Er zijn al een kinderherdenking en een Indië-herdenking (15 augustus) in het Bos der Onverzettelijken. Van Garderen wil daar op 30 maart een herdenking van de Short Stirling BK716 aan toevoegen. Het vliegtuig werd in de nacht van 29 op 30 maart 1943 op de terugweg van een aanval op Berlijn neergeschoten door een Duitse nachtjager. “Om de bemanning die voor onze vrijheid vocht te herdenken, zou het mooi zijn als we daar bij het monument in het Bos der Onverzettelijken ook een herdenking gaan organiseren”, zegt de wethouder. De Short Stirling is het enige tastbare bewijs dat we in onze jonge stad hebben van de Tweede Wereldoorlog.” 

Samenwerking in de stad

De wethouder beoogt dat alle organisaties in Almere die zich bezighouden met herdenken en vieren, gaan samenwerken zodat er door het jaar heen een aantal momenten van bezinning is. “Het is toch jammer dat Almere nog niets doet met de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking op 30 januari”, zegt Van Garderen. “We denken ook aan Keti Koti op 1 juli, wanneer stil gestaan wordt bij de afschaffing van de slavernij en vrijheid, gelijkheid en verbondenheid gevierd wordt. Over al die herdenkingen en vieringen willen we in gesprek met de organisaties en de stad, om tot een samenhangend geheel te komen dat verankerd wordt voor de toekomst. Bij de programmabegroting 2023 wordt hiervoor een meerjarig voorstel aan de raad voorgelegd.”

Toch weer politiek

Het voorstel van het college wordt vanavond in de raad besproken. Het is opmerkelijk dat het voorstel van het college in de gemeenteraad besproken wordt. Het had er alle schijn van dat dit gewoon een hamerstuk in de besluitvorming zou zijn. De ChristenUnie heeft echter verzocht het raadsvoorstel te agenderen vanwege de behoefte met de raad te praten over het totale programma met activiteiten, waarmee herdenken en vieren toch weer een politieke zaak wordt.