Een van de insprekers bood de petitie tegen inbreiding aan namens ruim 800 bewoners. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Een van de insprekers bood de petitie tegen inbreiding aan namens ruim 800 bewoners. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Bewoners Muziekwijk massaal tegen inbreiding Youri Egorovweg

Algemeen

ALMERE – Ruim 800 bewoners van Muziekwijk zijn tegen de plannen van het college om aan de Youri Egorovweg in Muziekwijk ongeveer 200 woningen te bouwen. De woningen zijn bedoeld voor jongeren, starters en thuisloze jongeren. Op de Politieke Markt van afgelopen donderdag boden de bewoners daartegen een petitie aan. Zij willen het groen in de wijk behouden.

Door Robert Mienstra

De kritiek van bewoners die inspraken in de raad was niet misselijk. Een van de bewoners stelde dat de partijen zich aan hun verkiezingsbeloften moeten houden. “Gemeengoed in de verkiezingsprogramma’s is het behoud of zelfs versterken van het groen”, zei een inspreker. “De VVD zegt dat het groen en bestaande karakters behouden moeten blijven, het CDA wil niet bouwen in parken en plantsoenen en natuur zoveel mogelijk behouden, de SP wil een nog groener Almere, de PVV wil dat de groei van de stad niet gaat ten koste van bestaand groen, D66 zegt de groene basis te willen behouden en versterken. Ik kan hier alleen maar uit concluderen dat de partijen het groen aan de Youri Egorovweg zouden moeten willen behouden. Maar het voorstel van het college gaat hier volledig tegen in.”

ChristenUnie

Met name de ChristenUnie kreeg de zwarte piet toegespeeld. “12 november 2021 kregen de bewoners te horen dat het veld aan de Youri Egorovweg niet in gebruik zou worden genomen. Uiteindelijk kwam door bemoeienis van de fractievoorzitter van de ChristenUnie de inbreiding toch weer op de agenda. “Ondanks dat de partij in haar partijprogramma heeft staan dat de stad met meer ruimte voor groen en water robuuster wordt. De ChristenUnie wil gewoon flatgebouwen voor groen.”

Bewonersbijeenkomst

Aanvankelijk zou het projectplandonderdag in de raad besproken worden, maar wethouder Froukje de Jonge vond dat er eerst een bewonersbijeenkomst moest plaatsvinden voordat de raad er over zou spreken. Dit om recht te doen aan goede participatie. De bewoners kregen wel de gelegenheid hun bezwaren tegen de inbreiding toe te lichten.