Het nieuwe kantoor van het NAH Forum is geopend. Midden met rode stropdas: John de Bruijn. (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het nieuwe kantoor van het NAH Forum is geopend. Midden met rode stropdas: John de Bruijn. (Foto: Almere DEZE WEEK) ROBERT MIENSTRA

‘Nieuwe therapie Music4brains voorkomt overprikkeling’

NAH Forum opent nieuw kantoor aan Wagenmakerbaan

Door Robert Mienstra

ALMERE - Het NAH Forum Almere (Niet Aangeboren Hersenletsel) heeft een nieuw hoofdkantoor aan de Wagenmakerbaan 39 in Stad. Een grote groep uit het netwerk van NAH Forum was bij de officiele opening aanwezig.

Het NAH Forum ondersteunt NAH’ers en hun naasten in alle fases die zij doorlopen, vanaf de diagnose tot tijdens en na de revalidatieperiode. Naast het kantoor aan de Wagenmakerbaan heeft het NAH Forum Almere nog vestigingen aan de Jaagmeent 187 in Haven, op het Assenplein in Stad en aan de Rozemarijstraat 20 in Kruidenwijk.

Hulp

“Als je wordt ontslagen uit het ziekenhuis en wellicht heb je een revalidatietraject achter de rug en dan kom je weer thuis. Hoe ga je dan verder?”, zegt John de Bruijn van het NAH Forum. Hij geeft zelf het antwoord: “Bij het NAH Forum kunnen die mensen terecht met “vragen over de organisatie van het huishouden, de administratie en financiën. Het Forum kan helpen bij de veranderingen in het leven die op het pad komen van NAH’ers. De problemen van het hersenletsel kunnen wij natuurlijk niet oplossen, maar wel ondersteuning bieden om een weg te vinden in het woud van organisaties voor de juiste zorg, behandeling of begeleiding.” Hiervoor heeft het NAH Forum twaalf vrijwilligers en 21 mantelzorgers ter beschikking, Jaarlijks helpt het NAH Forum tussen de 300 en 500 cliënten.

Music4brains

Nieuw bij het NAH Forum is Music4brains. Dit is een therapie waarmee cliënten door middel van muziek afgeholpen worden van geluiden die zij als storend en irritant ervaren waardoor overprikkeling ontstaat. “Stel dat een cliënt in een muziekstuk zich enorm irriteert aan de schelle trompet. Dan filteren wij die trompet eruit. Dan kan de cliënt rustig naar de muziek luisteren. Heel langzaam brengen we de trompet weer terug. Daardoor ‘leert’ de cliënt het geluid te accepteren legt De Bruijn uit. “Het mooie van de therapie is dat het effect veel verder reikt dan alleen de muziek. De cliënten kunnen na de therapie makkelijker naar buiten en bijvoorbeeld boodschappen doen, zonder dat ze geïrriteerd raken door geluiden die hen overpikkelen.”

Stiltecafé

Ook nieuw is het stiltecafé aan de Jaagmeent in Haven. “Dat is een café zonder prikkelingen en weinig geluiden waardoor de bezoekers in alle rust toch contacten met elkaar kunnen leggen en gezellig kunnen samenzijn”, zegt De Bruijn.

Het NAH Forum is elke werkdag op een van de locaties bereikbaar en ook op telefoonnummer 06-82246487. Meer informatie www.nahforumalmere.nl. E-mail: nah@altica.nl