Jeffry Puriel in actie voor Almere City. (Foto: aangeleverd)
Jeffry Puriel in actie voor Almere City. (Foto: aangeleverd)

Jeffry Puriel breekt door bij Almere City FC

'Een plek bij een topclub zou fantastisch zijn'

Door Henk Mathlener

FBK SPORTPARK - Opnieuw breekt een Almeers voetbaltalent van Almere City door en dit keer is dat de 19-jarige Jeffry Puriel. Vorige week vrijdag maakte hij de belangrijke openingstreffer tegen Excelsior in de met 3-0 gewonnen wedstrijd. Hierbij brengt Jeffry zijn totaal op vijf doelpunten en kijkt hij vast vooruit naar de komende 2 á  3 jaren bij Almere City en de club die daarop moet volgen. 

Jeffry woont nog thuis samen met zijn moeder en broertje van 15 in Almere Buiten. Hij heeft nog twee zussen, een broer en is inmiddels oom van een neefje van 4 jaar. ”Vroeger ging ik altijd voetballen bij de speeltuin voor de deur met jongens, die iets ouder waren", aldus Puriel. "Voetballen was altijd al mijn favoriete sport en ik begon bij Sporting Almere.”
In die tijd had zijn zus hem opgegeven om mee te doen met talentendagen van Jonger Oranje Flevoland. En juist tijdens die Talentendag viel hij op bij de scouts van Almere City. De volgende dag kreeg hij van de club een uitnodiging voor de talentendagen. “Dat verliep goed en inmiddels ben ik een kind van de club, want ik zit er al tien jaar en heb alle jeugdteams doorlopen. Mijn hoogtepunten waren de jaren bij de O15 en de O21”.

Overstap

Met het team van O15 werd Puriel kampioen in de competitie en werd er voor de beker met maar liefst 4-0 gewonnen van Feijenoord. En ook met de 021 werd het afgelopen halfjaar het kampioenschap binnengehaald, al speelde hij niet alle wedstrijden omdat hij de overstap maakte naar het eerste team. Een dag voor zijn achttiende verjaardag maakte hij  zijn debuut tegen Cambuur. "We stonden toen met 7-1 achter en dat was natuurlijk geen stand, waarbij je hoopt je debuut te mogen maken. Maar toch was ik blij en dankbaar om mijn eerste speelminuten te maken in het betaald voetbal.”

Diploma

Tijdens de eerste maanden bij de selectie miste het Almeerse talent nog wel wat trainingen, omdat hij nog het havo-diploma moest halen. Toen dat was gelukt kon hij zich volledig focussen op het voetbal. Op trainingsdagen moet hij altijd om 09.45 aanwezig zijn. Er wordt getraind vanaf 11.00 uur, daarna is er een individueel programma in de gym. Gemiddeld eindigt de dag rond half vijf, waarna er nog wat tijd is voor andere dingen. “In mijn geval is dat meestal lekker thuis uitrusten, want dat is ook belangrijk."
Voorbeelden voor Puriel zijn eigenlijk alle buitenspelers, die nu in de top in de Champions- en Premier League spelen. "Mijn trainer en oud betaald voetballer Hedwiges Maduro heeft van mij een completere buitenspeler gemaakt. Voor die tijd was ik vooral speler, die veel aan de buitenkant stond. Maar sinds zijn komst ben ik ook meer aan de binnenkant gaan spelen."

Basis

De jonge Almeerder is nu basisspeler. In de komende jaren wil Jeffry zich verder ontwikkelen bij Almere City en over een paar jaar zou hij wel graag een transfer willen maken. “"De trainers hebben mij altijd een kans gegeven en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Natuurlijk wil ik op de langere termijn bij een topclub spelen of een transfer maken naar de eredivisie of het buitenland. Dat wil elke voetballer en daar moet je voor gaan. En als ik over een topclub praat, bedoel ik vooral de teams in de Premier League, dus Manchester City of Chelsea. Mijn droomclub is en blijft FC Barcelona. Maar een plek bij een topclub in een van de vijf competities zou natuurlijk al fantastisch zijn en daar ga ik voor”