Liander doet grootste investeringspakket ooit in Flevoland

ALMERE - In Flevoland neemt netbeheerder Liander de komende drie jaar extra capaciteit op zes elektriciteitsverdeelstations in gebruik. Ook legt de netbeheerder in de provincie ruim 500 km extra elektriciteitskabel aan en 181 nieuwe transformatorhuisjes. Het totale investeringspakket in Flevoland bedraagt ruim 220 miljoen euro.

Deze investeringen zijn nodig om aan de snel toenemende vraag naar capaciteit op het elektriciteitsnet te kunnen voldoen en knelpunten op het elektriciteitsnet op te lossen. Naast de uitbreiding van het elektriciteitsnet werkt Liander aan innovaties om het net efficiƫnter te gebruiken. Na 2024 staan er nog meer uitbreidingen en nieuwe stations gepland, Liander werkt op diverse plaatsen al aan de voorbereidingen. Dit is te lezen in het nieuwe tweejaarlijks 'Investeringsplan elektriciteit en gas' dat Liander op zijn website heeft gepubliceerd.

Duurzaam

Nederland schakelt om naar een duurzame energievoorziening. Wind- en zonneparken produceren steeds meer groene stroom die via het elektriciteitsnet naar de verbruikers elders in het land getransporteerd moet worden. Daarnaast vragen onder meer de groeiende industrie en agrarische sector, elektrisch vervoer en duurzame woonwijken en bedrijfsterreinen steeds meer elektriciteit. Liander voorziet dat tot 2031 circa 24 van de 38 elektriciteitsstations in Flevoland overbelast raakt als de netbeheerder niets doet. In het Investeringsplan beschrijft de netbeheerder concreet de grote uitbreidings- en vervangingsinvesteringen in de gas- en elektriciteitsnetten voor de volgende drie jaar. Ook staat in dit plan wat er op hoofdlijnen moet gebeuren voor de periode 2025 tot 2031.

Verdubbeling

Om aan de snel aantrekkende vraag naar netcapaciteit te kunnen voldoen is op veel plekken minstens een verdubbeling van de capaciteit van het elektriciteitsnet nodig. Flevoland vraagt steeds meer capaciteit van het elektriciteitsnet. Zo is de regio volgens de netbeheerder sterk in trek bij ontwikkelaars van windparken, zonneparken en zonnedaken. De regio heeft een forse ambitie uitgesproken om voor 2030 met name met zonnepanelen een grote hoeveelheid extra groene stroom op te wekken.

Woningen

Verder neemt de vraag naar elektriciteit in Flevoland snel toe door verschillende ontwikkelingen. Zo moeten er tot 2030 enkele tienduizenden nieuwe duurzame woningen bijkomen. Woningen die niet zijn aangesloten op het gasnet verbruiken vier keer meer elektriciteit dan woningen met een aardgasaansluiting. Daarnaast zal een deel van de huidige woningen van aardgas overstappen op elektriciteit. Ook het aantal elektrische auto's, vrachtwagen en bussen neemt sterk toe, waardoor de vraag naar elektriciteit toeneemt. In het algemeen trekken de ontwikkelingen op bedrijfsterreinen in de provincie aan en verduurzamen ondernemers hun energievoorziening waarbij ook zij overstappen van aardgas op elektriciteit.