(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Hoofdreiscoupé reist langs zorgcentrum Buitenhaeghe

Algemeen

BUITEN - Een dagje met de trein zonder van huis te moeten. Dat kunnen de bewoners van zorgcentrum Buitenhaeghe de komende weken ervaren met de NS Hoofdreiscoupé. Deze treincoupé is speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie in verpleeghuizen. De heer Staasen, bewoner van Zorgcentrum Buitenhaeghe, gaf maandag samen met hoofdconducteur Adriana Smallegange het startsein door op het conducteursfluitje te blazen. Samen maakten zij vervolgens de eerste rit. 

De Hoofdreiscoupé is een initiatief van NS en Alzheimer Nederland speciaal bedoeld voor mensen met dementie. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen. Kijkend uit het ‘raam’ van de coupé glijdt het landschap voorbij. “Door de herkenbaarheid van de treincoupé brengen we wellicht leuke herinneringen terug. Wij zijn heel blij met dit lichtpuntje voor onze bewoners”, aldus Zorgcentrum Buitenhaeghe. De Hoofdreiscoupé blijft hier een maand lang staan en reist dan verder. 

Omgaan met dementie  

Tijdens het werk gebeurt het steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. Daarom zijn onder andere Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘GOED omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan. De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle 700 Veiligheid & Service collega’s van NS.

Dementie in Nederland 

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met dementie. De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten. Meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl