Sporten is goed voor de ontwikkeling en saamhorigheid, zoals hier bij de Holland Cup (Archieffoto: aangeleverd)
Sporten is goed voor de ontwikkeling en saamhorigheid, zoals hier bij de Holland Cup (Archieffoto: aangeleverd) Almere DEZE WEEK

Sport en bewegen van groot belang voor gevluchte kinderen

ALMERE – De gemeente roept Almeerse clubs op om te kijken op welke manier zij bij kunnen dragen aan sport- en bewegingsactiviteiten voor (Oekraïnse) vluchtelingen.

De stress waaraan kinderen uit oorlogsgebieden, zoals nu in de Oekraïne, bloot staan kan op korte en lange termijn een negatief effect hebben op hun hersenontwikkeling. De ontwikkeling van bepaalde hersengebieden- en verbindingen is tijdens de kinderjaren in volle gang, en loopt door tot in de jonge volwassenheid. Een goede ontwikkeling hiervan is noodzakelijk om op latere leeftijd een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. Juist de heftige stress die veroorzaakt wordt door de oorlog en alle bijkomstigheden, belemmert een goede hersenontwikkeling. 

Sport

In Almere worden vluchtelingen opgevangen en ook gekeken hoe kinderen in contact te kunnen komen met leeftijdsgenoten. Ook sport is hierbij van groot belang. Door samen te sporten, bij een sportvereniging of sportaanbieder ontstaat er verbinding met nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Daarbij versterkt sporten ook de verbindingen in bepaalde hersengebieden, waardoor angst en verdriet plaats maken voor plezier. 

Verenigingen

In een nieuwsbrief biedt de gemeente aan sportverenigingen hulp wanneer zij zich willen openstellen voor  de groep vluchtelingen, of andere ideeën hebben. Ook worden gratis webinars aangeboden waarin kennis wordt gekregen van de Oekraïense taal en cultuur. Informatie is te krijgen via https://www.ru.nl/radboudintolanguages/taaltrainingen/oekraiens/