Gemaal De Blocq van Kuffeler. (Foto: AdobeStock/Ivo de Rooij
Gemaal De Blocq van Kuffeler. (Foto: AdobeStock/Ivo de Rooij Ivo de Rooij

Oorzaak vissterfte bij gemaal nader onderzocht

OOSTVAARDERSDIEP - Het Waterschap gaat een meetplan maken waarbij met camera’s wordt bekeken waardoor zoveel brasems sterven bij het gemaal Blocq van Kuffeler. Ook wordt naar andere oorzaken gekeken.

Vorige maand meldde hengelsportvereniging HSV Almere een verklaring te hebben gevonden voor de jaarlijkse massale vissterfte bij het gemaal aan de Oostvaardersdijk. Volgens de vereniging zwemmen de vissen de perskoker van het gemaal in. Als de kleppen van de koker sluiten zou er mogelijk geen zuurstof meer binnenkomen waardoor de dieren sterven.

Overleg

Naar aanleiding van deze bevindingen is er overleg geweest met de hengelsportvereniging, Rijkswaterstaat, het Waterschap Zuiderzeeland, Sportvisserij Nederland en de beheerder van het gemaal. Daarin is afgesproken dat er een meetplan komt die de zuurstof in de perskoker gaat meten. Ook wordt bekeken waarom de brasems zich in het voorjaar zo massaal voor het gemaal ophouden en de perskoker inzwemmen en hoe dat kan worden voorkomen.

Onderzoek

Rijkswaterstaat laat daarnaast onderzoek uitvoeren door de Universiteit van Amsterdam om meer zicht te krijgen op het probleem van vissterfte bij zowel de Blocq als bij andere gemalen waar dit probleem zich ook voordoet.