Het Natural Pavilion op de Floriade. (Foto: DP6 architecten)
Het Natural Pavilion op de Floriade. (Foto: DP6 architecten) © Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Klimaatakkoord in de praktijk op Floriade

‘Industrieel, circulair en natuur-inclusief bouwen kan nu al’

ALMERE - Met The Natural Pavilion op de Floriade laat een consortium van bijna twintig Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, natuurlijk, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen.

De Nederlandse bouwsector staat voor een enorme uitdaging. Niet alleen is de woningnood hoog, ook zorgen CO2- en stikstofuitstoot in combinatie met aangescherpte wet- en milieuregelgevingen voor grote complexiteit bij projectontwikkeling. Andere maatschappelijke uitdagingen zijn de energietransitie en de toenemende uitsluiting van de middenklasse van de markt voor koopwoningen. Daarbij heeft de branche de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. “Maar waarom wachten tot 2050?”, stelt Gerben Kuipers, oprichter van de Noordereng Groep, initiatiefnemer en ontwikkelaar van The Natural Pavilion. “Met het door ons consortium ontwikkelde HoutKern Bouwmethode bewijzen we dat we nu al aan de klimaatambities van 2050 kunnen voldoen. Dit is Parijs in praktijk. In Almere laten we zien dat er nu al genoeg oplossingen voorhanden zijn voor belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen, waaronder het energie-, grondstoffen- en woningtekort, verduurzaming van de landbouw, herstel van de biodiversiteit, verstedelijking en klimaatadaptatie. ”

Materialen

Het paviljoen is vrijwel geheel opgebouwd uit natuurlijke materialen en is letterlijk een opeenstapeling van innovaties. Zo laat het paviljoen de mogelijkheden zien van de toepassing van groen in de woon- en werkomgeving nieuwe vormen van regenwateropvang, duurzame funderingsoplossingen, een optimaal gebruik van natuurlijk daglicht, natuurlijke ventilatie en minimaal energiegebruik. Het ontwerp toont de integratie van architectuur, constructies, bouwfysica en duurzaamheidsaspecten en is tot stand gekomen met nieuwe ontwerptechnieken en op een nog niet eerder vertoonde manier van samenwerking in de bouw. Het paviljoen is binnen zes maanden ontworpen en gebouwd.