(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Ook in Almere: het Almeers Houthakkers Gilde

ALMERE - In 2008 besloten twee vrienden samen wat hout te hakken voor de open haard. De oogst was maar liefst 5 kuub boomstammetjes gekloofd tot openhaardhout. Jos van de Haagen en Gerard Hellwig legden zonder het te weten de grondslag voor het Almeers Houthakkers Gilde. 

In de loop der jaren sloten steeds meer mannen aan bij het werken in de Almeerse bossen. Het vellen van bomen, het rillen ofwel in stapels leggen van grote takken, het in vervoerbare stammetjes van 1 meter zagen op het Gildeplein en het kloven tot openhaardhout diep in de natuur van Almere, blijkt een bijzondere en verslavende ervaring.

Stichting

In 2014 werden de omvang van de activiteiten zo groot dat de Stichting Het Almeers Houthakkers Gilde werd opgericht. Als vrijwilligers ondersteunen we de bosbeheerwerkzaamheden van Staatsbosbeheer, de Gemeente Almere en de Golfclub Almeerderhout of een keet.
Jaarlijks worden er officiële opleidingen gevolgd om gecertificeerd te worden of te blijven. Werken met hout is een spannende en zeer inspannende activiteit waarbij veiligheid op nummer één staat. Nu zijn er twintig vrienden die in het seizoen ’21-’22 een aantal bomen velden die samen met al omgevallen bomen in moten werden gezaagd om daarvan meer dan 300 kuub open haard hout bij elkaar te hakken. Een groep zeer betrokken mannen die hun wekelijkse full body workout, met zorg voor elkaar en de natuur, veilig en met inzet beleven.

Meer weten of een keertje meedoen, vier keer per jaar is er een workshop van twee uren, kijk op houthakkersgildealmere.nl/