(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)

Flora Experience laat bezoeker ervaren hoe het is om dementie te hebben

Algemeen

HORTUS – Hoe is het om dementie te hebben? Op deze vraag is Stichting Samenleven met Dementie, op verzoek van Zorggroep Almere, het antwoord gaan zoeken bij tal van organisaties en wetenschappers. Alle verschillende invalshoeken zijn gebundeld in een ‘Experience’ op de begane grond van woonzorgcentrum Flora op het Floriadeterrein.

“Na de wereldtentoonstelling wordt deze ruimte een grandcafé voor zowel bewoners als de buurt, maar het komende half jaar kunnen Floriade-bezoekers hier een kijkje nemen in onze Flora Experience”, vertelt André Phiferons, manager vastgoed bij Zorggroep Almere. “Toen wij werden gevraagd om gedurende de Floriade ook iets te bieden voor bezoekers, lag het voor de hand om iets te doen rondom gezondheid. Aangezien Flora een woonzorgcentrum is voor mensen met dementie, en het aantal mensen met dementie door de vergrijzing bijna is verzesvoudigd, vonden wij dit een passend thema. Het is iets waar immers veel mensen op enige manier mee te maken krijgen.”

Virtual reality

De Experience is ingericht om mensen die zelf geen dementie hebben te informeren over wat het is en hoe je om kunt gaan met mensen die erdoor getroffen zijn. In beeld en tekst wordt informatie gegeven over verschillende vormen van dementie en de symptomen. Bezoekers kunnen onder meer een geheugentest doen, met een koptelefoon naar verschillende verhalen luisteren en door middel van virtual reality zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben. Onderdeel van deze expo is ook de campagne ‘We zijn zelf het medicijn’, die laat zien dat we door een gezonde leefstijl zelf veel kunnen doen om de kans op dementie te verkleinen. 

Gevoel

“Daadwerkelijk horen, voelen en beleven hoe het is om dementie te hebben, en je zo in kunnen leven in mensen die dementie hebben, dat is het doel van deze experience”, zegt Phiferons. “Conclusie is dat mensen veel dingen kunnen vergeten en verward raken, maar dat het gevoel niet verdwijnt. Het hart wordt niet dement. Als je leert goed om te gaan met dat gevoel, dan kun je nog betekenisvol bijdragen aan een tevreden dag.” 

Floriade-bezoekers kunnen deze experience de komende maanden zelf ervaren. Kijk voor meer informatie op https://flora-experience.nl

Een gezonde leefstijl kan de kans op dementie verkleinen. (Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)
(Foto: Almere DEZE WEEK)