Afbeelding

Forse boete bij gebruik deelscooter zonder rijbewijs

112

ALMERE - De groene deelscooters die onlangs in Almere zijn geïntroduceerd worden veelvuldig gebruikt. De politie heeft in de afgelopen periode meerdere bestuurders van deelscooters gecontroleerd en zij bleken niet altijd in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Hiervoor hebben zij een bekeuring gekregen van de politie, maar zij kunnen ook een civiele bekeuring verwachten van het bedrijf dat de scooters aanbiedt. 

De deelscooters zijn via een app te activeren met een account. Om ermee te mogen rijden heb je wel een geldig rijbewijs nodig. Deze moet eveneens zijn gekoppeld aan het account. “Wat veel mensen nog niet weten is dat wij contact leggen met de verhuurder van de scooter om de rit te stoppen en het account te laten blokkeren, omdat er niet aan de eisen is voldaan”, meldt de politie op Facebook. “De verhuurder blokkeert dan het account en legt een civiele bekeuring op van maar liefst 500 euro aan de houder van het account. Al met al is dit een erg duur ritje op zo’n scooter wanneer je geen rijbewijs hebt.”

De deelscooters en fietsen worden ook lang niet altijd netjes achtergelaten. “Wie overlast heeft van geparkeerde scooters of fietsen, kan dit melden bij het bedrijf zelf of een Melding Openbare Ruimte maken bij de gemeente,” aldus de politie.