Visitekaartje

Nu de Floriade geopend is komen wij vanaf Almere Haven langs het nieuwe Oor de trap af langs de McDonalds om naar de ingang van de Floriade te lopen. Echter worden wij, en onze internationale bezoekers die met de bus uit Amsterdam komen, nog getrakteerd op uitpuilende vuilnisbakken en overal rondzwervende troep van de Mc Donalds. Niet echt een visitekaartje voor de stad!

Tim van Dalen

Ramptoerist

Allereerst alle respect voor de vrijwilligers en werkers van de Floriade die hun best gedaan hebben de deur open te krijgen en de schade te beperken. Veel critici blijven op afstand, ik niet. Ik heb netjes 49 euro vrij gemaakt voor wat wandelingen plus bezoekje aan de Surinaamse Bonuman (binnenlandse natuurgenezer). Een aantal zaken vielen mij op. Hierbij de eerste. Een stalen modelwoning in wat ooit ons Oerbos was naast een boom met een bankje en een opschrift '1 boom staat gelijk aan 12 airco’s'. Leuk huisje, alles past goed voor starters. Almere zou er, mits duurzaam geproduceerd, 1.000 van moeten bestellen. Wel een beetje ironisch, zo naast een boom met een bijschrift wat het effect van een grote boom is. Wat verder opviel was veel kapotte tegels, niet doordachte oplossingen, oplossingen die ongepland eindigen omdat men niet wist dat er een boom in de weg stond. Ook het grote aantal paviljoens dat niet gereed is, is storend. Ik ben geen bioloog maar herken wel dode plantjes, uitgedroogde graszoden en veel onkruid. Voeg daar aan toe die niet afgeronde en slordige details en de woorden van de CEO komen in een ander daglicht te staan. 

 Jan de Jonge

Floriade

Excuus voor het kale landschap: de natuur moet zijn werk doen, het is een droge tijd en daarom bloeit er nog niks op het Floriadepark. Moeten ze eens bij mij in de tuin komen kijken. En ik ben geen hovenier.

R. Bosman

Leerkrachten uit Oekraïne

Robert Mienstra schrijft in Almere Deze Week van 27 april 2022 over een groep Oekraïense leerlingen die onderwijs krijgen bij het Taalcentrum Almere. Theo Klein Koerkamp is directeur van het Taalcentrum.
Niet iedereen is instaat om daadwerkelijk gerichte hulp en ondersteuning te bieden aan deze ‘groep leerlingen’. Het is daarom dat wij blij mogen zijn met het Taalcentrum dat inmiddels vier leerkrachten uit de Oekraïne heeft aangenomen, waarvan de lesbevoegdheid ook in Nederland is erkend.
Het biedt perspectief als je leest dat er op dit moment ruim twintig sollicitanten, afkomstig uit de Oekraïne, zich hebben aangemeld. Theo Klein Koerkamp zegt: “Als je die taalachterstand wegwerkt, boek je enorme winst bij die leerlingen. En dat is precies wat we doen. Kinderen leren de eigen taal in de eerste vijf levensjaren als een natuurlijk proces. Een tweede taal aanleren vergt een andere aanpak. Bij de kleuters maken we op het Taalcentrum de meeste winst.”
Het artikel maakt diepe indruk op mij en geeft ‘zicht’ op het mooie werk dat door de docenten wordt gedaan. De ervaringen die het Taalcentrum bij andere groepen heeft opgedaan is verbluffend. Na een jaar spreken ze soms vloeiend Nederlands.
De enorme betrokkenheid bij mensen uit Oekraïne is hartverwarmend en biedt perspectief op een hoopvolle Almeerse Samenleving, waar ‘liefde, mededogen en verdraagzaamheid heerst.

Jo Bosma

Muziekwijk

Graag wil ik even reageren op bepaalde dingen die in muziekwijk gebeuren,  op de eerste plaats dat er bij de RK kerk flatgebouwen gebouwd worden. Weer een stuk groen wat weg gehaald wordt in Muziekwijk. We zijn de enige wijk die het minst aan groen heeft en nu wordt ook dat weg gehaald, jammer voor de kinderen die daar heel veel spelen. Ik hoop toch dat er een andere bestemming gevonden worden voor deze flatgebouwen. Ook wil ik reageren op het bericht over het treinstation Muziekwijk. Ik las dat de gemeente wil dat er richting Utrecht niet meer gestopt gaat worden in verband met twee minuten winst. Terwijl er best veel mensen van station Muziekwijk gebruik maken. Het is treurig dat er allemaal dingen besloten worden over Muziekwijk, en dat we er weinig over mee kunnen beslissen. 

Mw. N. De Jong-Erhardt

Deelvoertuigen

Terecht dat Denmar (AWD 13-4) en de briefschrijvers vorige week de rondslingerende deelvoertuigen niet prettig vinden. Ik zie ook in andere steden dat de gebruikers - zeker in het begin - de scooters en e-bikes lang niet altijd handig of sociaal achterlaten. Het is een nieuw fenomeen, en ik hoop dat GO Sharing haar gebruikers opvoedt. Het zou overigens niet eerlijk zijn alleen de gebruikers van deelvoertuigen aan te spreken. Ook andere motor-, scooter- en fietsgebruikers kwakken hun voertuigen zomaar op  de trottoirs. Ik stel daarom voor dat in elke straat een op de tien parkeerplaatsen wordt omgezet in een speciale parkeerplaats voor deelscooters en -fietsen. Beter nog zou het zijn als veel mensen hun vervuilende brandstofauto's wegdoen en gebruik gaan maken van e-scooters en elektrische deelauto's. Want dan kunnen nog veel meer parkeerplaatsen verdwijnen en omgezet worden in groenstroken. Autobezit is waardeloos; van A naar B, daar draait het om! Laten we samen Almere nog veel mooier maken!

Eric Oosterom