Een opgewaardeerd design (Foto: KIA)
Een opgewaardeerd design (Foto: KIA)

Nieuwe Kia Niro wil terug naar nummer één

ALMERE - Kia heeft de afgelopen jaren geweldig aan de weg getimmerd met de Niro. Een kruising tussen ruimtewagen en SUV. Met name de elektrische versie kwam precies op het goede moment, toen steeds meer zakenrijders een EV wilden overwegen. Niro ontpopte zich als een praktische auto met een heel fatsoenlijke range.

Door Rob van Ginneken

Wie de stap naar elektrisch destijds te groot vond kon ook terecht bij een hybride model. Hoe dan ook: de Koreaan is inmiddels een verkoophit, de dealerorganisatie scoort goed en Kia’s extra lange garantieperiode blijft een troefkaart. Dat alles zorgde ervoor dat de middenklasser naar de top van de Nederlandse verkoopstatistieken opklom. Kia houdt de gang er sindsdien aardig in. Nu de grotere EV6 hard uit de startblokken is gekomen wordt het tijd voor een nieuwe generatie Niro. Zelfde recept, maar wel met een opgewaardeerde generatie techniek én design. Vanzelfsprekend kun je weer een hybride of oplaadbaar hybride bestellen, maar de e-Niro trekt toch echt de meeste aandacht. Hij staat als eerste Kia-telg op het kersverse ‘K3-platform’. 

Basis verbeterd

De hele basis onder de auto is verbeterd en zal onder talloze toekomstige modellen worden gebruikt. Die ontwikkeling bespeur je goed, want de Niro groeide een slag en heeft een iets langere wielbasis. Lees: verder uit elkaar geschoven wielen bieden zorgen voor meer ruimte voorin én achterin. Bovendien is de bagageruimte met 451 liter serieus groot. In de huidige snelle transitie naar elektrisch rijden staat de e-Niro bij het merk met stip genoteerd en dat onderstrepen ze soepel door hem alleen nog met de gespierde motor en de grote versie (lithiumion polymeer) accu te leveren. Denk dan aan een actieradius tot 465 kilometer. Daarbij helpt de zeer lage luchtweerstand van deze compleet nieuw ontwerpen Niro. 

Strakker en moderner

De nieuwe generatie van de bestseller ziet er bijpassend veel strakker en moderner uit. Vooral in tweekleurige uitvoering krijgt hij een sportief designaccent. Het interieur is nog steviger aangepakt. Je stapt binnen in een hightech cockpit met twee naast elkaar liggende grote beeldschermen met een strook bedieningselementen daaronder en op de pronte middenconsole. Vanzelfsprekend is een blik vol elektronische rijassistentie- en comfortsystemen opengetrokken. Een test volgt nog, maar de eerste kennismaking is veelbelovend. Interessant detail: Kia ontwikkelde voor de bekleding eigentijds ‘veganistisch’ leer, met grondstoffen uit de Eucalyptusboom. De e-Niro is er vanaf 39.795 euro. Er is een hybride Niro vanaf net geen 32 mille

Een kruising tussen een ruimtewagen een een SUV (Foto: KIA)