Jen Denkers met  het boek Verzoening. (Foto: aangeleverd)
Jen Denkers met het boek Verzoening. (Foto: aangeleverd)

‘Haat maakt plaats voor verzoening’

Herinneringen van dwangarbeider Herman Denkers in Goede Rede

HAVEN - Jan Denkers houdt dinsdag op dinsdag 3 mei een presentatie over het boek 'Verzoening met de herinneringen' van zijn vader dominee Herman Denkers (1922-2000) als dwangarbeider tijdens de Tweede Wereldoorlog. De boekpresentatie, georganiseerd door werkgroep inspiratie en motivatie, is in Kerkcentrum de Goede Rede in Haven.

De presentatie van Jan Denkers bestaat uit een korte inleiding, gevolgd door een filmpje. Vervolgens zal hij vertellen over zijn reis naar Duitsland in verband met de Duitse uitgave van het boek. Verder worden enkele passages uit het boek gelezen en zijn er een paar intermezzo’s met fluitmuziek. En natuurlijk is er ook ruimte voor een gesprek.Er zijn nog een beperkt aantal boeken beschikbaar de opbrengst gaat geheel naar giro 555 voor de Oekraïne.

Verzoening

In juni 1943 vertrekt Herman Denkers, dan nog geen 21 jaar oud en aankomend student theologie, als dwangarbeider naar Stuttgart. Samen met lotgenoten maakt hij daar heel veel oorlogsleed mee. Er is veel haat naar de nazi’s maar ook ervaart hij, door nauwe contacten met de plaatselijke kerk, de zorg van de goedgezinde Duitsers die zich over hem en zijn vrienden ontfermen. Zijn memoires schetsen de sfeer, de keuzes die hij daarbij moet maken, de spanningen, de momenten van angst voor dood of leven. Maar hij schetst ook de lichtpuntjes die hij meemaakt. Een hecht geloof speelt daarbij een belangrijke rol. Ervaringen die bepalend zullen zijn voor de tijd van leven na de oorlog waarbij haat plaats maakt voor verzoening en verbinding tussen mensen met verschillende overtuigingen. 

Presentatie Verzoening door Jan Denkers
Kerkcentrum De Goede Rede in Haven
Dinsdag 3 mei 2022: aanvang 15:00 en 20:00 uur

Aanmelden via de website www.goederede.nl/3-mei-aanmelden-boekpresentatie/