Het oorlogsmonument in Haven. (Foto: Fons Strijbosch)
Het oorlogsmonument in Haven. (Foto: Fons Strijbosch) Copyright: Fons Strijbosch

Dodenherdenking in Almere

Algemeen

ALMERE – Na twee jaar herdenken zonder publiek is de weg weer vrij om samen in vrijheid en verbondenheid de oorlogsslachtoffers te herdenken bij het monument De Dolfijn in Haven en in het Bos der Onverzettelijken. Op 4 mei herdenken wij iedereen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. 

In de Tweede Wereldoorlog zijn ruim 7 miljoen mensen omgekomen: vermoord of gestorven door uitputting. Ruim 6 miljoen Joden werden vermoord tijdens de Holocaust, de opzettelijke en georganiseerde vervolging van en moord op Joden. Zij waren niet de enigen. Naast mensen uit andere culturen en gebieden, werden bijvoorbeeld homoseksuelen, gehandicapten, politieke tegenstanders en verzetsmensen vervolgd en/of vermoord. “Herdenken, samen in vrijheid en verbondenheid, samen blijven werken aan onze vrijheid is belangrijk”, aldus Shira Waage van het Comité 4/5 mei Almere. “Als je kijkt naar alle latere oorlogen, brandhaarden en conflicten in de wereld, is vrijheid en elkaar respecteren geen vanzelfsprekendheid.”

Stille tocht

In Almere Haven gaan op 4 mei om 18:30 uur de deuren open van kerkgebouw de Goede Rede, waar om circa 19.05 de stille tocht vertrekt naar het monument De Dolfijn. Tegen half acht begint het officiële programma en om 8 uur wordt 2 minuten stilte gehouden. 

De herdenking wordt bijgewoond door waarnemend burgemeester Ank Bijleveld en de Commissaris van de Koning Leen Verbeek. Aan het programma werken mee: Melany Sharon met een arrangement van Nick Teunissen en Karel Tadema, kinderkoor Yourmusiqskool door leerlingen van bassisschool het Avontuur onder begeleiding van Julia Olthof en Melany Sharon, Rob van de Meeberg, de Almeerse scholier Levy Guvec die een stukje voorleest uit het boek ‘Bakvis in oorlogstijd’ en de Brassband Almere.

Alle informatie is ook te vinden op www.4en5meialmere.nl

Kinderherdenking Bos der Onverzettelijken

In het Bos der Onverzettelijken is op 4 mei weer een herdenking voor en door kinderen. Om 19.00 uur wordt er verzameld bij Jeugdland Stad aan de Weg 1940-1945, waarna om 19.15 uur gezamenlijk naar het herdenkingsveld wordt gewandeld. 

Suburbia en Black Pencil herdenken samen

Na de Dodenherdenking is er van 20.30 tot 21.00 uur een herdenkingsprogramma door Theatergroep Suburbia, met medewerking van ensemble Black Pencil. Bijzonder is de samenwerking met de Oekraïense componist Alfred Momotenko. Speciaal voor deze avond componeert Momotenko een nieuw stuk, uitgevoerd door Black Pencil. De Almeerse rapper Dyon Wilkens (21) zal een door hem nieuw geschreven rap ten gehore brengen. Verder dragen Suburbia-acteurs Hanne Arendzen en Ali-Ben Horsting getuigenissen uit de Tweede Wereldoorlog voor en gedichten van onder anderen Remco Campert en Marieke Lucas Rijneveld. Suburbia in de Buurt-speler Netty Veltman (76) leest een fragment uit het dagboek van Anne Frank.

De kinderherdenking wordt live online gestreamd door Omroepalmere.nl tot 20:15 uur en daarna wordt de uitzending live overgenomen van 20:30 tot 21:00 uur door Omroep Flevoland op TV.

Kijk voor meer informatie op www.bosderonverzettelijken.nl