Het Philippe van Thiel Plein op de Floriade. V.l.n.r. Ron de Ruijter ((gastheer Floriade). moeder Lorette, dochter Jia, haar vriend Tim, Sedean de vriendin van zoon Max (r). (Foto: Almere DEZE WEEK)
Het Philippe van Thiel Plein op de Floriade. V.l.n.r. Ron de Ruijter ((gastheer Floriade). moeder Lorette, dochter Jia, haar vriend Tim, Sedean de vriendin van zoon Max (r). (Foto: Almere DEZE WEEK)

Gezin eert Philippe van Thiel met naambord bij Haddock op Floriade

Algemeen

‘Gebouw moet monument blijven’

Door Robert Mienstra

ALMERE – Jia en Max, de kinderen van de vorig jaar op 1 mei overleden Philippe van Thiel van Haddock Watersport, hebben samen met hun moeder Lorette zijn naam teruggegeven aan het gebouw waar Van Thiel tientallen jaren de jachthaven, zeilschool en horeca van Haddock exploiteerde. Het in Almere geliefde Haddock Watersport moest wijken voor de Floriade, maar de gebouwen bleven bestaan.

“Het voelt beter nu de naam van Philippe weer op het gebouw van Haddock staat”, zegt moeder Lorette, “hij was hier de pionier, en op deze plek mag zijn naam niet verloren gegaan. Een groot deel van zijn leven werkte hij hier, en heeft hij de jachthaven en zeilschool letterlijk van de grond af aan opgebouwd. Tot veel plezier van talloze Almeerders.”

Emoties

Het gezin kreeg een rondleiding door het gebouw van Haddock. Dat was voor alle aanwezigen emotioneel. Het ooit zo bruisende Haddock is nu het kantoor van de Floriade BV. Toch waren er herkenningspunten in het gebouw. “Hier was de kleine zaal, altijd gezellig”, zegt zoon Max als we rondlopen, en daar was het podiumpje.” De indeling van het gebouw is grotendeels in tact gebleven. Vooral het eerst gebouwde gedeelte waar Philippe aanvankelijk woonde roept emoties op bij de familie. Het badkamertje is nog volledig in oorspronkelijke staat. “Kijk”, roept Max, “het toiletkastje van Philippe hangt er nog steeds.”
Max heeft veel goede herinneringen aan Haddock. “Hier in dit oude gedeelte sliep ik als baby en later speelde ik in en rond het gebouw, haalde er kattenkwaad uit. Ja, het voelt - nu ik hier ben - wel weer als thuiskomen, zeker nu het bord van mijn vader hier hangt.”

Gastheer

Het gezin is bij het plaatsen van het bord goed begeleid door Ron de Ruijter, gastheer van de Floriade. Hij heeft Philippe goed gekend en werkte uit overtuiging mee om de naam van Philippe van Thiel terug te geven aan Haddock. Samen met Max schroeft hij het bord aan de muur. In stilte kijkt het gezin toe.

Monument

“Ik hoop dat dit gebouw van Haddock ook na de Floriade hier kan blijven”, zegt Lorette. “Het is een monument in de stad dat vrijwel iedereen kent. Het is een stukje geschiedenis van de stad.”
Dochter Jia ziet dat ook voor zich: “Misschien kan het na de Floriade in de nieuwe woonwijk een buurthuis worden. Dan krijgt het zijn oude functie van sociale ontmoetingsplaats terug.” Ze droomt even verder: “Het zou ook weer een restaurant kunnen worden op dit prachtige plekje aan het water. Het zou toch mooi zijn als de familie Van Thiel dat weer kan gaan uitbaten.”