Kunstwerk van Marijke de Goey op De Voetnoot. (Foto's: aangeleverd)
Kunstwerk van Marijke de Goey op De Voetnoot. (Foto's: aangeleverd)

Brans Stassen over kunst in Almere: Dans van vierkanten

Uit

ALMERE - Kunst in de openbare ruimte kom je in Almere overal tegen. Wie heeft het bedacht en wie heeft de kunstenaars uitgekozen? Oud-stedenbouwkundige Brans Stassen vertelt erover in een serie stukken over monumentale kunst in Almere. 

Een procent van de bouwkosten voor openbare gebouwen wordt gewoonlijk gereserveerd voor een kunstopdracht en meestal is daar buiten iets van te vinden, een beeld voor de deur of een wandschildering. Zo ook bij De Voetnoot, tegenover het Stadhuis, waar de keus viel op Marijke de Goey. Wie haar niet mocht kennen moet maar eens googelen naar de Gibbs Farm, een groot beeldenpark aan de andere kant van de wereld in de heuvels van Nieuw Zeeland waar twee enorme landart-beelden van haar te vinden zijn.

Vierkante plattegrond

De Voetnoot is gebouwd volgens een structuralistisch ontwerp van de architect achter talloze scholen in de stad, Tjitte Tigchelaar. Zowel de Bibliotheek als het Centrum voor Culturele Vorming, die hier in 1987 hun deuren openden, kregen van hem een vierkante plattegrond toebedeeld. Voor een eventueel toekomstige uitbreiding tekende hij nog een derde vierkant op de plek waar nu een apart verslavingszorg-centrum ligt. Door alle drie de vierkanten ontwierp hij vanaf een eigen entree een diagonale gang naar het centrale theaterzaaltje. 

Op de vorm van dat ontwerp is Marijke de Goey doorgegaan met een dans van vierkanten, binnen en buiten op de vier wanden van het zaaltje. De afmeting van haar rechthoeken is met 8 bij 8 meter precies de helft van de plattegrond van de zaal, 16 bij 16. En dat terwijl de beide bouwdelen met hun 32 bij 32 meter nog eens een verdubbeling zijn.

Neonlicht 

Helaas is dit kunstwerk niet compleet meer en het neonlicht achter het linker vierkant is al jarenlang gedoofd. Als het er ooit van komt om dit opmerkelijke gebouw, tegenwoordig een culturele broedplaats, tot monument te verklaren, zouden de vierkanten van Marijke de Goey zeker in volle glorie gerestaureerd moeten worden.

Brans Stassen