De brug van vlas. (Foto: aangeleverd)
De brug van vlas. (Foto: aangeleverd)

High-tech brug van vlas bij Floriade

HORTUS – De Floriade in Almere heeft de primeur van een high-tech brug van vlas. In Nederland en Duitsland zullen drie van deze bruggen worden gebouwd.

Vlas wordt al duizenden jaren gebruikt voor kleding, zakken of bijvoorbeeld scheepstouwen. De plantenvezels kunnen wel eens het bouwmateriaal van de toekomst worden. In combinatie met een speciale biohars kan er een licht en zeer stabiel materiaal van worden gemaakt met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van aluminium of licht staal. Het EU-project "Smart Circular Bridge" laat zien wat er nu al mogelijk is met dit innovatieve nieuwe materiaal: drie bruggen zullen worden gemaakt met dit biocomposiet. 

Floriade

De eerste ‘smart circular bridge’ met een overspanning van vijftien meter is inmiddels gebouwd en is te zien op de Floriade. De brug is ontworpen door een internationaal consortium van vijftien partners onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven. Het projectteam bestaat uit vijf universiteiten, zeven innovatieve bedrijven en drie gemeenten. In 2022 en 2023 zullen nog twee van deze bruggen voor voetgangers en fietsers worden gerealiseerd in Ulm, Duitsland en vervolgens in Bergen op Zoom. Op 23 juni wordt op het Floriadeterrein een symposium gehouden over deze ontwikkeling.