De eerste kennismaking verrast. (Foto: Nissan)
De eerste kennismaking verrast. (Foto: Nissan)

Nissan Ariya stap naar de toekomst

ALMERE - Nissan is de pionier bij elektrische auto’s. Al in 2010 lanceerden ze de Leaf. De eerste klap is doorgaans een daalder waard, maar die staat inmiddels aardig eenzaam in de showroom tussen de benzinemodellen. Maar tijdens een unieke testsessie op de ontwikkelingsbaan konden we met de toekomstige hulptroepen rijden. Met de compleet nieuwe Ariya kan Nissan binnenkort serieus meedoen.

Zie deze wat grotere luxe SUV als het startschot voor de Nissan-toekomst in Europa. Natuurlijk komen er ook diverse ‘smaken’ van nieuwe benzine-modellen als de Qashqai en Juke, maar we op iets langere termijn gaan we naar rijden op stroom. Ter geruststelling: er komt over niet al te lang ook een kersverse en aanzienlijk betaalbaarder elektrische Nissan Micra.
De eerste kennismaking met de Ariya op een circuit bij Madrid verraste ons. We weten dat hij technisch veel gemeen heeft met de Renault Mégane, maar als je er omheen loopt zie je dat nergens aan. Dat geldt net zo voor zijn rijeigenschappen…

Futuristisch lijnenspel

De Ariya is een vrij hoog SUV-model met een ietwat futuristisch lijnenspel en een bijna zichtbaar lage luchtweerstand. Navraag bij de R&D-techneuten leert dat Nissan en Renault cruciale en dure componenten als onderstel, accutechniek en aandrijving wel samen hebben ontwikkeld, maar dat ieder op geheel eigen wijze hebben aangekleed.Dat verklaart meteen waarom de Ariya opmerkelijk veel meer interieurruimte meekrijgt dan zijn Franse halfbroer. Hij is wel twee slagen groter en staat ook op een veel grotere wielbasis. Hij heeft zodoende de genen van een comfortabele zaken- en gezinsauto, met lekker veel zit- en beenruimte voor en achter. Dat wordt geholpen door de vrijwel geheel vlakke vloer en het feit dat Nissan de hele airco- en verwarmingsunit naar het vooronder heeft geschoven.


Strak en vrij van clutter

Het digitale dashboard is modern, overzichtelijk en wat je noemt cluttervrij. Klassieke knoppen en schakelaars zijn veelal vervangen door onopvallende toetsen. Instappen gaat voor en achter uitstekend dankzij wijd openslaande deuren. Een ‘mopperpuntje’ is de voor volwassenen passagiers achterin wat hoge vloer. Waardoor je een beetje met opgetrokken knieën zit.Als veelbelovende nieuweling verdient de Ariya later een uitgebreide test in eigen land, maar de eerste indrukken zijn in elk geval goed. Een comfortabele en veelzijdige reisauto. Heerlijk stil ook. Zijn rijgedrag is op onze Europese rijstijl afgestemd. De prijslijst start met een aardig dikke accu (63 kWh) en een gespierde 217 pk bij 47 mille. Daarbij nestelt Nissan zich tussen succesnummers van diverse grote merken.

veel meer interieurruimte (foto: Nissan)