. (Foto: Adobe Stock)
. (Foto: Adobe Stock)

Problemen met afvalinzameling door defecte vrachtwagens

ALMERE - Door uitval van vuilniswagens moet de gemeente maatregelen nemen om er de komende periode voor te zorgen dat afvalinzameling in Almere wordt gecontinueerd.

‘In de afgelopen weken werden wij geconfronteerd met het in hoog tempo uitvallen van duovoertuigen’, schrijft het college in een raadsbrief. Het komt inmiddels dagelijks voor dat er twee tot drie van de zes duovoertuigen tijdens de route-inzameling stil staan. Deze routes moeten dan later op de dag of de dag erna worden ingehaald, als de voertuigen al op dezelfde dag gerepareerd kunnen worden. Het vraagt het uiterste van de chauffeurs en monteurs, die in die gevallen tot in de avonduren en in het weekend bezig zijn met reparaties en het afmaken van de routes. Dit maakt dat de continuïteit van de inzameling van restafval en gft bij het grootste deel van de huishoudens in Almere steeds verder onder druk staat.’

Levertijden

Daarbij komt dat door schaarste aan grondstoffen en de situatie in de Oekraïne de levertijden van de voertuigen, die deze duovoertuigen moeten vervangen bij de nieuwe nascheiding, fors zijn opgelopen. De fabrikant heeft inmiddels een orderstop afgekondigd. De voertuigen die voor deze orderstop zijn besteld, waaronder de voertuigen van Almere, worden wel in productie genomen maar de levertijden zijn verder opgelopen. Waar de gemeente eerder uitging van 40 weken is de levertijd inmiddels meer dan verdubbeld.

Maatregelen

In de komende periode zal het vaker voorkomen dat vuilniswagens onverwachts uitvallen. Inwoners worden in dat geval via de Almere Afval-app, de website en het Klant Contact Centrum op de hoogte gebracht of de container op een later tijdstip of een andere dag alsnog wordt ingezameld.
Daarnaast krijgen nieuwe laagbouwwoningen die recent of in de overige maanden van 2022 worden opgeleverd, direct monocontainers voor restafval en gft. Deze huishoudens krijgen dan één container voor gft, één voor restafval en tijdelijk één container voor pmd. Er worden op verschillende plekken in de buurt verzamelcontainers neergezet voor papier en karton. Als inwoners een container voor papier aan huis wensen, kunnen zij die krijgen.