(Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock) Jim Cumming

Mogelijk wolf in Noordoostpolder

FLEVOLAND - Op dit moment is er vermoedelijk een wolf actief in de Noordoostpolder, die waarschijnlijk bij een schapenhouder uit Bant enkele schapen heeft gedood net over de grens in Friesland. Door BIJ12 is dna afgenomen waaruit moet blijken of het inderdaad om een wolf gaat.

In samenspraak met de provincie Friesland, omdat daar feitelijk de schade heeft plaatsgevonden, en de betreffende schapenhouder(s), wordt gekeken naar mogelijkheden om verdere schade zo veel mogelijk te voorkomen. Omdat in Friesland inmiddels vestiging van een wolvenpaar heeft plaatsgevonden, is daar een subsidieregeling opengesteld voor het treffen van preventieve maatregelen zoals het plaatsen van wolfwerende rasters. Via een calamiteitenregeling kan dit ook voor veehouders buiten een vastgesteld wolvengebied gelden.

Rasters

Een andere mogelijkheid is dat er tijdelijk mobiele wolfwerende rasters worden toegepast om verdere schade zo veel mogelijk te voorkomen. Omdat er ook in de Noordoostpolder rondom het Kuinderbos schapen worden gehouden en de wolf daar zou kunnen toeslaan, is besloten om per direct enkele sets mobiele wolfwerende rasters - 2 kilometer - aan te schaffen die tijdelijk kunnen worden uitgeleend aan veehouders.