Almere Stad in 1977. (Foto: Bart Hofmeester ©Roel Dijkstra)
Almere Stad in 1977. (Foto: Bart Hofmeester ©Roel Dijkstra)

Ingezonden brief

'Ik zie mijzelf nog fietsen in dat desolate landschap'

Rond de dag (18 september 1977) waarop deze luchtfoto gemaakt is, fietste ik rond in dit gebied waarin ik sinds 1981 woonachtig ben. Een ongerept terrein, gebouwen stonden er niet, hooguit hoogspanningsmasten, er waren nauwelijks wegen.

Ik reed op de weg die te zien is rechts onderin de foto. Dat was de Barkweg die ik benaderde via de Muiderweg en de Waterlandseweg. Niet lang erna noodzaakten werkzaamheden aan het Weerwater en Rijksweg A6 en Almere Stad mij tot het kiezen van alternatieve wegen, zoals de toenmalige Kemphaanweg (een toentertijd naamloze weg). Veelal zag ik de term bouwweg, iets later aanduidingen als TW1 of TW2 waarbij TW voor Tijdelijke Weg stond.

Bart Hofmeester heeft dergelijke mooie foto's gemaakt die te zien zijn in het boek Almere Vanuit de Wolken. Ik zag het vanaf de grond, ik zag de samenhang in het geheel niet. De hoogspanningsmasten waren mijn enige aanwijzingen net als gebouwen als Graansilo Hagevoort en het Gemaal Blocq van Kuffeler dat een lichtend baken voor mij was. 

Als ik dergelijke foto's zie, zie ik mezelf fietsen in dat desolate landschap. Jammer genoeg had ik zelden mijn fototoestel bij me tijdens een dergelijke tocht. Het zouden foto's van lege ruimtes, hoogspanningsmasten, borden met aankondigingen van bouw- en graafwerkzaamheden en diverse directieketen of Romneyloodsen en ook diverse landbouwschuren of andere gebouwen voor de Rijksdienst IJsselmeer Polders geweest zijn. De rechthoek zichtbaar op de luchtfoto zou het Manifestatieveld van Almere Stad worden. Het was het eerste en enige teken van de bouw van Almere Stad die toen bestond. Ik had het nooit gezien, er was geen berijdbare weg in die richting.

Charles Versnick