(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Ford Focus opgefrist

ALMERE - De Focus is een van de middenklasse modellen die al jaren goed meedraait. Keurig ontwerp, rijdt bovengemiddeld goed en kan qua prijs aardig concurreren. Pijnpuntje was wel dat de 308, Astra’s en Golfs van deze wereld inmiddels in nieuwere generaties worden aangeboden. Daarom kan Ford niet achterblijven. 

Door Rob van Ginneken

De Focus wordt wederom in een waslijst van varianten aanboden. Inclusief de wat verhoogde Active-versie met zijn SUV-accentje en wat extra comfort. Zoals de kenner snel zal bespeuren is het design van de Focus decent bijgepunt. Dat ziet er wat strakker en sportiever uit, wat ons betreft. Je krijgt nu trouwens standaard LED-koplampen.
In het interieur vind je prettige zitmeubels en geavanceerde dashboardtechniek in een misschien wat klassieke aankleding. Niet iedereen zit op een ultramodern strak design te wachten en Ford heeft het zeker keurig strak en overzichtelijk gehouden. Veel van de instellingen kies je via het opvallend grote aanraakbeeldscherm. Het betreft Fords nieuwere SYNC4 systeem dat nu mogelijkheden biedt om draadloos software te updaten. Daar merk je zelf niets van, maar het houdt de auto letterlijk bij de tijd.
Belangrijker is wellicht dat het infotainmentsysteem en de stembediening heel fatsoenlijk werken. Waar dat elders vaak ‘werk in uitvoering’ is. Misschien is dát ook wel de rode draad bij deze nieuwe Focus: geen hoogstandjes, maar hij doet gewoon weer wat beter zijn werk. En is mooi compleet uitgerust.

Plezierige rijdersauto

Een traditionele troefkaart bij Ford is het rijgedrag. Ook dit is weet een goed sturende en dynamische rijdersauto. De besturing voelt direct aan, hij ligt goed in bochten en volgt zijn koers stabiel. Zonder de harde vering die menig concurrent daarvoor nodig heeft. Kortom: ze hebben dit onderstel goed voor elkaar.

Ford heeft de stap naar ‘serieuze’ elektrificatie met de Focus niet genomen – geen oplaadbare hybride dus – maar houdt het bij de zogenoemde milde hybride. We reden de 125 pk Focus met driecilinder EcoBoost Hybrid-motor. Een mooie combinatie. Die wordt bij het optrekken geholpen door een 48 volt elektromotor. Dat komt de souplesse en het rijgemak ten goede en scheelt aanzienlijk in het brandstofverbruik. Niet in de laatste plaats omdat datzelfde systeem bij afremmen energie terugwint naar de speciale extra 48 volt accu in de auto. Denk aan een praktijkverbruik van 17 tot 18 kilometer op een liter. Vanaf rond de 30 mille heb je hem.

(Foto: aangeleverd)