Kunstenaar Jos Bregman bij een van zijn houten landmarks. (Foto: aangeleverd)
Kunstenaar Jos Bregman bij een van zijn houten landmarks. (Foto: aangeleverd)

Kunstenaar brengt ode aan Groot Almeers Stadsbos

ALMERE - Kunstenaar Jos Bregman heeft verspreid over Almere dertien houten landmarks geplant. Ze markeren de oogstplek van evenzoveel bomen, waaronder een Noot uit het Fluitbos, een es uit het Beginbos en een beuk uit het Spanningsveld. “Zo’n landmark is een flink brok van de boom die er ooit groeide", aldus Bregman.

De landmarks zijn onderdeel van zijn project voor de Floriade: 'Boombom2022 - een sociale sculptuur'. "Boombom2022 is een ode aan de oorsprong, een ode aan het Groot Almeers Stadsbos", vertelt Bregman. “Ik vind Almere als groene stad supertof. Er staan heel veel bomen, zoveel dat ik Almere niet zie als een stad waarin bomen staan, maar als een bos waarin huizen staan en wegen lopen. Zo’n bos verdient een naam, en dat is Het Groot Almeers Stadsbos. Mijn droom is dat we met ons allen voor dat bos zorgen: zorgen dat het groeit, dat het biodiverser wordt en dat de houtoogst de basis is van een lokale economie."

Chip

In, op of aan acht paviljoens op de Floriade zit inmiddels al een hoop BB2022 hout. Bregman: “Ik zou zeggen: zoek ze allemaal. Het is een leuke speurtocht. Ik wil laten zien: alles wat je van hout kunt maken, kan je ook van BB2022 hout maken. Het verschil is dat ik in mijn hout een ID chip implanteer.” Deze chip geeft informatie over de oorsprong van de boom. Bijna iedereen met een telefoon kan de chip aflezen, middels een NFC reader app.

De landmarks staan er niet zo lang. "Ze worden compost, goed voor een vitale bodem. In de tussentijd zijn ze het thuis geweest van talloze insecten en schimmels, als superbiodiversitetisboosters", aldus de kunstenaar. "Na een paar jaar vis je de chip eruit en die doe je in een nieuw landmark, uit de oogst 2025 of 2026. Het verhaal van een vitaal, biodivers Groot Almeers Stadsbos gaat zo door."

Meer informatie: https://natureaccess.nl/boombom2022