Jongeren moeten ook kunnen wonen in Almere. (Foto: Rien Moolhuizen)
Jongeren moeten ook kunnen wonen in Almere. (Foto: Rien Moolhuizen)

‘Inbreidingen voor jongerenwoningen zijn juist wél nodig’

ALMERE - “Mijn dochter van 23 staat met de rug tegen de muur”, zegt Monique Wagenaar. “Voor haar als jong volwassene is nergens in Almere een woning te vinden.” Wagenaar sprak vorige week in op de Politieke Markt waar inwoners van Muziekwijk protesteerden tegen de inbreidingsbouw van woningen voor jongeren en starters.

Door Robert Mienstra

“Ik hoorde in die verhalen van de Muziekwijkbewoners heel veel geneuzel over cijfertjes en beleidsplannen en dat ze geen woningen voor jongeren op hun grasveldje wilde hebben. Maar wat ik daar niet hoorde was het verhaal van de jongerendoelgroep zelf. Daarom sprak ik als ouder van een woningzoekende dochter in op de Politieke Markt”, zegt Wagenaar. “Ik schrok er heel erg van toen ik hoorde dat van de 100 jongeren die aangemeld zijn er maar 16 zijn geplaatst. Waar moeten ze heen, als Almeerders tegen dat soort woningen zijn?”

Vleugels uitslaan

“Er zijn voor veel jongeren plekken nodig om te kunnen wonen”, zegt Wagenaar, “het hoeft niet per se aan de Youri Egorovweg in Muziekwijk, maar wel ergens in Almere. Nu is er niets voor hen.”
De dochter van Wagenaar is juist op zoek naar een plek waar ook begeleiding nodig is zoals in de plannen van de gemeente staat bij de Youri Egerovweg en ook aan de Boomgaardweg in Parkwijk. Bewoners lopen daar te hoop tegen inbreidingen voor juist die doelgroep.
“Mensen zijn bang voor overlast van probleemjongeren en drugsgebruik. Maar neem van mij aan, de jongeren die daar zouden kunnen wonen veroorzaken dat niet, niet meer in ieder geval dan in welke woonwijk dan ook in Almere. Mijn dochter heeft een plek nodig waar ze haar vleugels kan uitslaan en kan doorgroeien. Bij mij thuis lukt dat niet meer. Ze kan geen kant op. En hoe mooi is het dan dat ze uiteindelijk haar plek weer kan doorgeven aan een andere jongere”, vertelt Wagenaar.

Thuissituatie

De dochter van Wagenaar heeft autisme. Daardoor is bij zelfstandig wonen wel extra begeleiding nodig. “Dat kan in die jongerenwoningen die de gemeente plant bij een aantal inbreidingen. Nu zijn al die bewoners tegen die bouw. Waar moet mijn dochter dan terecht? Ze kan toch niet eeuwig thuis blijven wonen, dat is voor onze thuissituatie ook niet te doen. En wat zou er nu mooier zijn dan onze jongeren te kunnen plaatsen op een plek waar ze ook nog kunnen genieten van het groen. Vele hebben rust en regelmaat nodig. Dan kan er geluisterd worden naar de bewoners maar ook naar de doelgroep zelf, zegt Wagenaar.

Kantoorgebouwen

Wagenaar steunt de gemeente als het gaat om huisvesten van Oekraiense vluchtelingen in omgebouwde kantoorpanden. “Mensen in nood moet je altijd helpen”. Maar waarom is de gemeente niet ooit begonnen om dat ook te doen voor onze jongeren. Door het ombouwen van leegstaande panden tot jongerenwoningen, waarbij er wellicht een combinatie kan worden gemaakt van zelfstandig wonen en begeleid wonen. Immers jongeren kunnen ook van elkaar leren.. Onze jongeren hebben ook woningen nodig. Bovendien hadden ze al jaren geleden kunnen beginnen met ombouwen van kantoren tot jongerenwoningen. De gemeente is hierin gewoon tekortgeschoten. Laten we vooral gaan denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Almere staat er voor zijn bewoners. Laten ze dit waarmaken.”