Gemeentelijke energietoeslag voor lagere inkomens

ALMERE - De prijzen van energie zijn afgelopen tijd hard gestegen. Voor huishoudens met een laag inkomen is er een extra tegemoetkoming vanuit het Rijk: de eenmalige energietoeslag van 800 euro. Deze energietoeslag is voor huishoudens met een inkomen onder 120% van de bijstandsnorm. Met dit extra geld kunnen zij een deel van de energiekosten betalen. 

Almeerders met een uitkering hebben de energietoeslag al automatisch overgemaakt gekregen en hoeven de toeslag dus niet zelf aan te vragen. Wie de toeslag nog niet heeft ontvangen kan dit laten weten via telefoonnummer 14 036 of info@almere.nl.

Huishoudens zonder uitkering, maar met een inkomen onder 120% van de bijstandsnorm, krijgen de energietoeslag niet automatisch. Zij kunnen deze aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkenden, overige zzp’ers en overige gepensioneerden. Je hebt voor de aanvraag een DigiD en een e-mailadres nodig. Je kunt de energietoeslag ook schriftelijk aanvragen. Bel daarvoor met telefoonnummer 14036 en je krijgt een formulier toegestuurd. 

Voor de energietoeslag wordt gekeken naar het inkomen in maart 2022. Een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm is een netto (gezamenlijk) maandinkomen (exclusief vakantietoeslag) dat niet meer is dan € 1.245 netto per maand voor een alleenstaande van 21 jaar tot AOW-leeftijd; of €1.383 netto per maand voor een alleenstaande vanaf AOW-leeftijd; of €1.778 netto per maand voor gehuwden/samenwonenden 21 jaar tot AOW-leeftijd; of €1.872 netto per maand voor gehuwden/samenwonenden vanaf AOW-leeftijd. In alle gevallen geldt: met of zonder inwonende kinderen. Kijk voor de overige voorwaarden op de website van de gemeente Almere (zoeken op gemeentelijke energietoeslag)

Cadeaubonnen

De gemeente geeft ook cadeaubonnen weg aan huurders in Almere om te besteden aan kleine energiebesparende producten voor in huis. Er zijn 9000 cadeaubonnen ter waarde van 90 euro beschikbaar (op = op). Zelf heb je ook invloed op je energierekening, bijvoorbeeld door niet te lang douchen en de verwarming niet te hoog zetten. Op regionaalenergieloket.nl/almere vind je tips voor zowel huurders als huiseigenaren. Het Regionaal Energieloket is bereikbaar via 088 525 4110 of vragen@regionaalenergieloket.nl.

De gemeente heeft ook geld van het Rijk gekregen voor het nemen van kleine energiebesparende maatregelen. Voor de verdeling van dit geld onderzoekt de gemeente nog welke maatregelen zij kan aanbieden.

Belastingverlaging

De overheid heeft ook de belasting op energie verlaagd. Wie desondanks in de (financiële) problemen komt, kan contact opnemen met de gemeente voor advies of hulp via telefoonnummer 14036 of info@almere.nl. Er kan gekeken worden of je ook in aanmerking kunt komen voor individuele bijzondere bijstand. Heb je moeite om je rekeningen te betalen of heb je schulden? Kijk op almere.nl/schulden, of neem contact op met partner PLANgroep via 036 5395950 of almere@plangroep.nl.