(Beeld: gemeente Almere)
(Beeld: gemeente Almere)

Gft scheiden is veranderd

ALMERE - Al jaren scheiden wij in Almere groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft). Daar gaat nu iets aan veranderen. Luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes gaan voortaan bij het restafval. Alleen nog groente-, fruit- en tuinafval en etensresten gaan in de gft-container.

Gft wordt compost als het niet vervuild is. Daarom mogen er geen luiers, kattenbakvulling en plastic zakjes meer bij gft-afval. Dat spraken de Nederlandse gemeenten en bedrijven die van gft compost maken af. Als gft vervuild is, moet het worden verbrand als restafval. Dat is slecht voor het milieu en kost de gemeenten veel geld.

Er zijn allerlei handige manieren om gft in huis te verzamelen voordat je het in de gft-container doet. De meeste mensen gebruiken een aanrechtbakje, emmertje of pan. Na het legen afspoelen en klaar. Gebruik jij een keukenemmer met een plastic zak erin? Gebruik dan alleen de speciale zakjes met het Kiemplantlogo. Gewone plastic zakjes vervuilen het gft, daarom mogen deze niet meer in de gft-container. Een gewone plastic zak leeg strooien in de gft-container en de plastic zak bij het restafval doen kan natuurlijk wel.